Autor: Irina Papuc

Miniștrii au decis. Spitalele private vor avea dreptul să efectueze operații de transplant de organe, țesuturi și celule, după ce din legea existentă a fost exclusă, prin hotărâre de Guvern, prevederea care le dă drepturi exclusive spitalelor pentru efectuarea acestui tip de operații. Totuși, prelevarea lor se va face în continuare exclusiv în spitalele de stat.

Miniștrii au acceptat astăzi proiectul de Hotărâre propus de ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, care prevede că operațiile de transplant vor fi efectuate nu doar în spitalele publice, ci și în cele private. Autoritățile afirmă că modificarea este necesară pentru a antrena clinicile private în dezvoltarea relațiilor de parteneriat public-privat, dar și pentru că acestea sunt dezvoltate și oferă condiții bune. Totuși, pentru a evita eventuale cazuri de trafic de organe sau celule prelevarea de organe, celule și țesuturi se va face în continuare doar în instituțiile de stat.

Documentul mai prevede crearea unui sistem de identificare a donatorilor, prin atribuirea lor a unui cod unic, ceea ce va permite protecția datelor cu caracter personal. Astfel, fiecare organ va fi însoțit de o etichetă care va conține informații privind datele băncii de păstrare și despre persoana juridică autorizată să facă prelevarea, transportul, stocarea și distribuția. Datele se vor păstra obligatoriu cel puțin 30 de ani după utilizare.

Hotărârea de Guvern votată astăzi mai prevede că orice donator de organe va beneficia de poliță medicală pe viață, gratuit.

Modificările la lege urmează să fie adoptate de către Parlament.

 

Citește la aceeași temă:

Transplanturile, permise și la privați