Autor: Irina Miron

Merg la spital să se trateze, însă iau de acolo infecții. Este experiența neplăcută prin care trec cel puțin 5 la sută din pacienții moldoveni, ajunși la spital pentru a se opera sau pentru un simplu tratament. Un studiu recent privind problema infecțiilor nosocomiale, arată că peste 85% din cazurile de infecții spitalicești sunt septico purulente sau cu microbi, iar cei mai sensibili se dovedesc a fi bărbații.

Specialiștii spun că infecțiile nu se produc doar din cauza condițiilor antisanitare, dar și din cauza imunității slăbite a bolnavilor cu plăgi postoperatorii. Anume ei sunt cei mai expuși pericolului, iar de voie sau de nevoie, mai petrec un timp între pereții salonului de spital.

Potrivit doctorilor epidemiologi, cel mai frecvent, în secțiile de chirurgie, infecțiile septice purulente se manifestă prin infectarea rănii. Ei susțin că aceasta nu este neapărat o dovadă a lipsei de igienă, iar microorganismele care le provoacă pot fi găsite oriunde. „Sunt microorganisme care se pot găsi pe mâini, pe o masă sau pe un pat. De asemenea, pot fi prezente și în spitalele mai mari, dar mai ales în saloanele în care se află mulți bolnavi, așa cum se întâmplă în majoritatea instituțiilor medicale de la noi”, explică, Viorel Prisăcari, doctor habilitat, profesor universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.  

Infecțiile devin aproape inevitabile în condițiile în care organismul persoanei supuse unei intervenții chirurgicale  este slăbit. „Anume în aceste condiții microorganismele devin mai agresive și creează infecții”, menționează Viorel Prisăcari.

Specialiștii spun că asemenea infecții prelungesc cu cel puțin zece zile perioada internării în spital a pacientului infectat, iar lupta cu ele este una anevoioasă. „Problema e că aceste microorganisme sunt rezistente la antibiotice și dezinfectante”, spune Prisăcari.     

Totodată, analizele epidemiologilor arată că riscul apariției infecțiilor septice purulente este mai mare în cazul intervențiilor chirurgicale de lungă durată, dar și la pacienții care petrec la spital mai mult de zece zile. În același timp, bărbații sunt cel care iau mai ușor infecții din spitale. Medicii spun că oricât ar părea de incredibil, organismul acestora este mult mai sensibil din cauza stilului neglijent de viață.

 

Articole relaționate:

Autoritățile din America cheltuie aproximativ 10 miliarde de dolari anual pentru tratamentul pacienților care s-au ales cu infecții din spitale