Autor: Irina Miron

Activitatea medicilor chirurgi este vizată în cele mai multe expertize medico-legale. În aproximativ 60 la sută din cazuri acestea nu sunt justificate. Așa arată datele studiului „Analiza medico-legală a deficiențelor admise în asistența medicală de profil chirurgical”.

Legiștii spun că aproape 52% din numărul total al expertizelor medico-legale vizează activitatea chirurgilor, iar în 42% din cazuri sunt vizați medicii terapeuți. „E un lucru oarecum normal având în vedere că chirurgii apelează la măsuri invazive, iar munca lor este una riscantă, care poate implica complicații sau traume neașteptate”, explică autorul studiului, medicul legist Andrei Pădure.

Mai mult, spune specialistul, situația s-ar explica și prin faptul că intervențiile chirurgicale sunt de multe ori urgente, iar medicul, constrâns de timp, se vede nevoit să ia decizii prompte chiar în timp ce bolnavul se află pe masa de operații.

Cu toate acestea, menționează medicul legist, în 60% din expertizele medico-legale întocmite, nu se identifică procese de rele tratamente din partea doctorilor. „În astfel de cazuri ajungem la concluzia că, de fapt, există o problemă de ordin personal între pacient și doctorul care l-a operat, iar procedura medicală propriu-zisă nu i-a provocat bolnavului nicio traumă suplimentară”, punctează Andrei Pădure.

Ipoteza este confirmată și de medicii chirurgi, care au și o explicație. „Pacienții exagerează de foarte multe ori și se adresează organelor de urmărire penală sau la medicina legală deși nu au niciun temei. De vină este educația omului, care din păcate, se inspiră din presă, din filme sau alte surse pentru a obține surse de venit”, spune vice-directorul Spitalului Clinic Republican, Sergiu Ungureanu.

Cu toate acestea, spun medicii legiști, nu toate expertizele din cele în care se identifică faptul că medicul se face vinovat de rele tratamente ajung să fie și condamnabile. „Abia a cincea parte din ele au totuși temei juridic și ajung să fie soluționate”, concluzionează vice directorul  Centrului de Medicină Legală, medicul legist Andrei Pădure.

 

Articole relaționate:

Topul celor 10 specialități medicale în care se produc cele mai multe greșeli. Ginecologia și chirurgia, în fruntea clasamentului 

Mai mult de jumătate dintre medicii moldoveni sunt de părere că colegii lor au comis greșeli medicale

Cele mai frecvente erori comise de medicii din Moldova. Pe primul loc- metoda de tratament greșită