Redactor: Irina Papuc

Destul de multe aspecte ale rutinei de zi cu zi sunt dezgustătoare din cauza faptului că obiceiurile tale care țin de igiena personală sunt mai rele decât crezi. După ce o să citești cele scrise mai jos, probabil o să dorești să-ți speli mâinile la fiecare pas.

De azi înainte trebuie să știi că:

1. Săpunul tău antibacterian ar putea să fie amestecat cu chimia hormonală. De aceea, acesta ar putea să nu fie atât de efectiv cât se pare

Săpunurile antibacteriene conțin substanțe chimice numite triclosan, care, fiind testate pe animale, s-a demonstrat că modifică nivelul de hormoni. Publicația The New York Times a scris despre investigațiile făcute de Administrația americană pentru Alimentație și Medicamente (FDA) asupra siguranței triclosanului, rezultatele cărora au rămas neconcludente. Triclosan se conține în 75 % din săpunurile antibacteriene și, de asemenea, pot fi găsite în alte produse de uz casnic sau chiar în unele paste de dinți. Indiferent de efectele potențiale ale triclosanului, FDA a ajuns la concluzia că săpunul antibacterian nu este cu mult mai bun decât săpunul obișnuit în prevenirea bolilor.

2. Spălatul hainelor te ajută să scapi de murdăria de pe ele, însă e o bună ocazie pentru ca mașina ta de spălat să fie populată cu bacteriile E.coli sau fecale

O cercetare a doctorului Charles Gerba, profesor de microbiologie la Universitatea din Arizona, a ajuns la concluzia că doar după o sesiune de spălare a lenjeriei intime, 100 de milioane de bacterii E.coli ajung în apă. Fiecare dintre noi poartă fecale pe haine. Este inevitabil.

3. Cel mai probabil petreceți extrem de mult timp lângă locurile cele mai murdare din casă

Podeaua din baie poate găzdui peste două milioane de bacterii pe fiecare centimetru pătrat, în timp ce peste 500 de mii de bacterii pe centimetru pătrat pot trăi chiar în chiuveta din bucătărie. Eileen Abruzzo, director pentru controlul infecției la Long Island College Hospital din Brooklin, New York, susține că chiuveta din bucătărie este mult mai murdară în comparație cu toaleta, deoarece farfuriile și întreaga veselă este locul perfect unde se găsesc bacteriile E.coli sau salmonela. Din păcate, de aceleași rezultate dispune și Școala de Sănătate Publică din Harvard.

4. Nu toate bacteriile din toaletă sunt distruse după ce tragi apa

Această legendă urbană există. Potrivit ei, toaletele deschise permit fecalelor să ajungă în aer. De asemenea, peria de curățat este plină de astfel de bacterii. În cazul capacului deschis, particulele zboară la șase metri în aer, deci, fiți siguri că toaleta și peria de curățat sunt acoperite.

5. Dacă îți usuci mâinile cu uscător de aer, ar fi timpul să renunți la această metodă și să ți le ștergi cu hârtie

Doctorul Rodney Lee Thompson, medic epidemiolog la Mayo Clinic, a ajuns la concluzia că hârtia este mult mai igienică decât uscătorul de mâini. În plus, nu consumă energie electrică.

6. Regula celor cinci secunde pur și simplu nu există

Aceasta ar trebui să se transforme în „regula zero secunde”. Potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea Clemson, 99 % dintre bacterii ajung în mâncare imediat ce aceasta este scăpată jos.

7. Te lupți cu acneea într-un mod total greșit

Este necesar doar să folosești metode de curățire ale acneei, recomandate de doctor, deoarece altele pot avea efecte secundare, care ar putea agrava acneea. Studiile arată că problemele se află sub piele, deci, rezolvarea lor necesită cunoștințe specializate, pentru a avea efect pozitiv.

8. Folosirea zilnică a șampunului este nejustificată

Dar Michelle Hanjani, dermatolog la Universitatea din Columbia, a descoperit că „dacă te speli pe cap în fiecare zi, sebumul (grăsimea naturală a părului) riscă să dispară”. Specialistul recomandă spălatul pe cap de 2-3 ori pe săptămână. Însă chiar dacă simți nevoia să te speli pe cap cât mai des, atunci fii sigură că șamponul este unul de calitate.

9. Cel mai probabil modul în care îngrijești de lentilele de contact este unul greșit

Cercetările au arătat că aproape toți 40 de milioane de americani care au lentile de contact nu știu să aibă grijă de ele corect. Clătirea lentilelor cu apa de la robinet și reutilizarea soluției timp de mai multe zile sunt unele dintre greșelile pe care le fac aproape toți utilizatorii de lentile.

După Huffingtonpost