Redactor: Sorina Bujarov

O dietă bogată în proteine de origine animală, acidifiantă, creşte considerabil riscul de diabet de tip 2, cea mai frecventă formă de diabet. Așa arată rezultatele unui studiu efectuat de un grup de cercetători de la Institutul naţional al sănătăţii şi cercetării medicale din Franţa (Inserm).

Potrivit acestora, aciditatea organismului unei persoane se află într-o strânsă legătură cu alimentele pe care le consumă, scrie mediafax.ro. Unele produse au efect acidifiant, în timp ce altele au efect alcalinizant, atunci când sunt absorbite în organism.

„Este vorba despre primul studiu care a stabilit o legătură între aciditatea alimentelor şi creşterea semnificativă a riscului de diabet de tip 2”, a declarat Guy Fagherazzi, unul dintre autorii studiului.  

Specialiștii susțin că aciditatea este măsurată cu ajutorul indicelui PRAL (potential renal acid load), care permite clasificarea alimentelor în funcţie de încărcătura lor acidă sau alcalină. Conform doctorului Guy Fagherazzi, carnea, mai ales produsele procesate din carne, brânzeturile şi produsele lactate fac parte din alimentele cele mai acidifiante. Fructele şi legumele sunt, dimpotrivă, alcalinizante.

Cercetătorii de la Inserm au studiat alimentaţia unui eşantion de 66.000 de femei afiliate la MGEN (Mutuelle Générale de l'Education nationale - Societatea generală a educaţiei naţionale), timp de 14 ani. În acest interval de timp, 1.372 dintre ele au contractat diabet de tip 2.

După ce au comparat compoziţia alimentelor pe care le consumă şi au ajustat rezultatele pentru a elimina ceilalţi factori de risc (obezitate, sedentarism şi tabagism), cercetătorii au descoperit că 25 la sută dintre femei, care obișnuiau să consume alimente acidifiante, aveau un risc cu 56 % mai mare de a dezvolta diabet de tip 2. Un risc de două ori mai mare decât femeile care urmaseră dieta cea mai alcalinizantă.

Riscul a crescut chiar cu 96 la sută în cazul femeilor cu constituţie normală, care consumau alimente cu încărcătură acidă ridicată, în timp ce creşterea era cu mult mai redusă (cu 28 %) în cazul femeilor obeze sau supraponderale. Specialiștii susțin că aceste rezultate sugerează că „în cazul femeilor cu risc crescut de diabet, efectul alimentaţiei ar fi mai redus”.

Cercetătorii francezi susțin că o dietă acidifiantă „antrenează o creştere a riscului de insulino-rezistenţă, altfel spus incapacitatea corpului de a secreta insulină, când are nevoie de aceasta pentru reglarea glicemiei”.

Totodată, oamenii de știință recunosc că mai este nevoie de alte studii ulterioare, care să confirme rezultatele cercetărilor de până acum.

În prezent, în lume sunt 371 de milioane de persoane bolnave de diabet zaharat. Conform Federaţiei Internaţionale de Diabet, numărul acestora urmând să ajungă până la 552 de milioane până în anul 2030. 

 

Articole relaționate:

Alimentele ce ajută la detoxifierea de toamnă 

Toxinele din ficat ar putea fi motivul oboselii sau chiar al depresiei. Scapă de ele cu ajutorul sucurilor naturale de vară

Piersicile sunt benefice pentru reducerea ridurilor și stresului, iar roșiile sunt responsabile de prevenirea diversel