Redactor: Sorina Bujarov

De astăzi, în Rusia cei care nu respectă legea antitutun și vor fuma în locurile publice vor fi amendați. Acest lucru este valabil și pentru cei care fumează, spre exemplu, pe terenurile de joacă sau pe holuri în blocurile locative.

Autoritățile ruse au hotărât, de acum înainte, fără niciun avertisment, toți cei care vor fuma în locurile publice vor primi o amendă între 500 și 1.500 de ruble, informează 1tv.ru. Persoanele care vor consuma țigări pe terenul de joacă vor trebui să plătească chiar mai mult, între 2.000 sau 3.000 de ruble. Polițiștii, cu ajutorul cetățenilor, vor avea grijă ca prevederile Legii antitutun să fie respectate.

De asemenea, pachetele de țigări, hârtiile pentru țigări, narghileaua și tot ce este legat de fumat, chiar și brichetele, trebuie să dispară din vitrinele magazinelor.

„Este foarte important să acceptăm această lege, pentru a reduce impactul fumului de tutun asupra societății. De asemenea, Legea încurajează fumătorii să renunțe la fumat”, a declarat șefa Centrului telefonic-consultativ pentru ajutorul persoanelor care vor să renunțe la fumat din Sankt-Petersburg, Institutul de Ftiziopneumologie, Olga Suhovskaia.

Și părinții fumători trebuie să se gândească de două ori înainte de a fuma o țigară. Aceștia ar putea primi o amendă de 2.000 sau 3.000 de ruble, pentru implicarea minorilor în procesul fumatului. De asemenea, Legea antitutun prevede interzicerea personajelor în filmele de desene animate care ar consuma țigări sau măcar ar face aluzie la fumat.

Specialiștii susțin că, de fapt, fumatul nu este un obicei prost, ci o dependență bolnăvicioasă asemănătoare cu dependența de droguri.

„Nicotina are proprietatea de a provoca dependență. Dacă nu și-a luat doza zilnică, fumătorul simte un disconfort psihologic. Acesta se manifestă prin modificarea stării de spirit, tensiune, agitație. Persoana se gândește mereu cum să consume porția de nicotină care într-un fel o îmbată și îi dă o stare de euforie”, explică psihiatrul-narcolog de la Institutul Profilactic din Moscova, Alexandru Kovtun.

Fumătorii ruși sunt îndrumați să se gândească de pe acum să renunțe la fumat, pentru că din iunie 2014, acesta va fi interzis și în trenuri. Cu toate că, atât fumătorii cât și nefumătorii s-au arătat nemulțumiți de faptul că în acest mijloc de transport totuși vor exista și cabine amenajate pentru fumători.

Fumatul este o problemă gravă nu numai în Rusia, dar și în întreaga Europa. Însă  în Franța, fumatul în locurile publice a fost interzis încă din 2006.

Autorii Legii antitutun sunt încrezători că acțiunile întreprinse vor reduce numărul fumătorilor. Statisticile arată că 19 la sută dintre fumătorii ruși au decis să renunțe la fumat numai când au aflat despre prevederile Legii antitutun.

Statisticile arată că în Rusia fumează aproximativ 50 la sută din populație.

 

Articole relaționate: