Redactor: Marina Botnariuc

Frecvența crizelor la bolnavii de epilepsie va putea fi redusă cu ajutorul unui stimulator neurologic, aprobat recent de Agenția pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA). Aparatul este implantat în creier și este destinat pacienților care au împlinit deja 18 ani, scrie medportal.ru.

Setările stimulatorului pot fi modificate de la distanță, în funcție de necesitățile bolnavului. Sistemul ce va fi introdus în practica medicală americană permite și monitorizarea activității creierului prin monitorul unui laptop.

Dispozitivul este mai mic și mai subțire decât un stimulator cardiac implantat.

Pentru testarea aparatului au fost selectați 191 de pacienți din SUA, cu vârstele cuprinse între 18 și 70 ani.

Rezultatele au demonstrat că la bolnavii cu un neurostimulator implantat și activat frecvența lunară a crizelor a scăzut cu 38%, comparativ cu scăderea de 17 % a acestui indicator la persoanele cu aparatul oprit, iar la 29 % dintre subiecți numărul de crize a scăzut la jumătate. Potrivit FDA, această reducere a frecvenței s-a menținut pe o perioadă de doi ani, cât a durat studiul.

Crizele de epilepsie au loc în cazul lezării neuronilor (din cauza traumelor, accidentelor vasculare, acțiunii substanțelor toxice). Convulsiile se declanșează când impulsurile ce apar în aceste porțiuni „își pierd calea” și transmit semnale altor zone, ceea ce provoacă spasme musculare, amorțire a corpului, modificări de personalitate și pierdere a conștiinței.

Potrivit președintelui organizației Epilepsy Foundation, Warren Lammert, „noul dispozitiv combină cele mai bune tehnologii și este o opțiune importantă” pentru persoanele cu epilepsie.

 

Articole relaționate:

Efect invers al operaţiei pe creier: după intervenţie o femeie a început să recunoască emoţiile altor persoane

Tehnologii de domeniul SF în medicina cerebrală. Cercetătorii americani testează un implant în creier, care va restabili memoria pacienților