Redactor: Sorina Bujarov

Majoritatea oamenilor sunt de părere că chirurgii s-au obișnuit cu  tot felul de operații, încât nu se mai simt stresați sau nefericiți în cazul unui eșec însă nu este așa. Un nou studiu, publicat în revista de specialitate British Journal of Surgery, arată că cei mai mulți chirurgi sunt afectați emoțional de operațiile complicate, iar unii chiar simt nevoia unui sprijin.

Cercetătorii de la Colegiul Imperial din Londra spun că sala de operație este una dintre cele mai mari zone de risc pentru apariția complicațiilor grave, iar acestea pot avea o influență negativă asupra pacientului, dar și asupra chirurgului, scrie medicalnewstoday.com.  

Autorii studiului subliniază însă că se cunoaște foarte puțin despre modul în care chirurgii reacționează la aceste complicații, dar și cum ar putea fi susținuți aceștia în urma complicațiilor. Un studiu recent a demonstrat faptul că chirurgii care au admis o eroare chirurgicală în ultimele trei luni sunt mai susceptibili de a suferi de depresie, oboseală sau riscă să aibă o calitatea a vieții mai redusă.

Pentru a identifica cauzele acestei probleme, un grup de cercetători conduși de doctorul Anna Pinto, a studiat cum sunt afectați chirurgii de complicațiile chirurgicale pe plan profesional și personal, care sunt factorii ce influențează reacțiile lor și cum trec ei peste aceste dificultăți. De asemenea, specialiștii i-au întrebat pe chirurgi de ce ar avea nevoie ca să treacă mai repede peste aceste stări.

Studiul a constat în monitorizarea a 27 de specialiști în chirurgie generală și vasculară - cele mai riscante specialități din punct de vedere al complicațiilor grave apărute în timpul intervenției- de la Serviciul Național de Sănătate din Londra. Toți participanții aveau cel puțin trei ani de experiență de muncă. Aceștia au fost intervievați de un specialist în psihologie și în siguranța pacientului.

Rezultatele au arătat că 26 din 27 de chirurgi au fost afectați emoțional de complicațiile chirurgicale. 15 dintre aceștia au spus că se simt vinovați, între trei și opt chirurgi au mărturisit că și-au pierdut încrederea, își făceau griji pentru pacient și se simțeau triști. Totodată, 21 de chirurgi au spus că complicațiile chirurgicale i-au afectat emoțional, în timp ce 18 au mărturisit că acestea le-au afectat practica lor chirurgicală. Cercetătorii au mai precizat că fiecare chirurg a menționat cel puțin o situație în care complicațiile chirurgicale l-au afectat emoțional și profesional.

„De regulă, chirurgia este considerată o profesie mai dură decât celelalte specialități din sănătate. Studiul dat a demonstrat încă o dată acest lucru. Am constatat că există o diferență considerabilă atât în ​​caracterul cât și în severitatea reacțiilor la complicațiile chirurgicale.”, au explicat autorii studiului.

De asemenea, cercetătorii au constat că chirurgii sunt nemulțumiți de sprijinul pe care îl primesc de la instituțiile în care muncesc, acesta fiind considerat inadecvat pentru majoritatea participanților la studiu. În baza acestor date, cercetătorii recomandă instituțiilor medicale să organizeze întâlniri de formare chirurgicală, care să se axeze pe munca în echipă și pe stările emoționale ale lucrătorilor medicali.

 

Articole relaționate:

Chirurgii și pediatrii sunt vizați în cele mai multe expertize medico-legale 

Cele mai frecvente erori comise de medicii din Moldova. Pe primul loc- metoda de tratament greșită 

Operațiile în zilele de week-end sunt mai riscante, decât cele realizate la începutul săptămânii