Redactor: Diana Croitoru

Un sondaj, realizat odată la zece ani de către cercetătorii englezi, arată că britanicii fac sex din ce în ce mai rar. Astfel, persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 44 de ani întrețin relații sexuale de doar cinci ori pe lună. Printre cauzele principale sunt grija pentru a câștiga bani și mediul social în care trăiesc.

Un alt studiu național privind atitudinea sexuală și stilul de viață, realizat în perioada 1990-1991 și 1999-2001, a  constatat că britanicii făceau sex de cel puțin șase ori pe lună.

Doctorul Cath Mercer, de la Colegiul Universității din Londra crede că tehnologiile moderne au și ele un impact negativ asupra vieții sexuale. Oamenii folosesc tabletele și smartphone-urile chiar și în dormitor pentru a comunica pe rețele de socializare, fiind dezinteresați, astfel, de sex. De asemenea, multe cupluri preferă să privească filme porno.

Astfel, bărbații intervievați în perioada anilor 2010-2012 au menționat că au avut relații sexuale de 4,9 ori pe lună, în timp ce femeile – de 4,8 ori. Studiile, realizate cu un deceniu în urmă, arătau că britanicii de ambele sexe întrețineau relații intime de cel puțin șase ori.

Savanții de la Centrul de Cercetări Sociale și Analizate de la Colegiul din cadrul Universității din Londra și Școala de Igienă și Medicină Tropicală au cercetat și viața sexuală a persoanelor mai în vârstă.

Aceștia au constatat că timp de un an, 42% dintre femeile din grupul de vârstă 65-74 de ani au avut relații sexuale de doar 1,4 ori pe lună, iar 60 la sută din bărbaţi – de 2,3 ori.

În aceeași cercetare se spune că britanicii de până la 25 de ani au început viața sexuală la vârsta de 16 ani. Bărbații care au acum între 65 și 74 de ani au început să facă sex la 19 ani, iar femeile – la 18.

Potrivit cercetătorilor englezi, în Marea Britanie una din șase sarcini este neplanificată. De asemenea, aproape jumătate dintre bărbați și femei s-au confruntat cel puţin odată cu o problemă sexuală și doar zece persoane din cele intervievate spun că doar o singură dată au fost îngrijorate de viața lor sexuală. Lipsa de interes pentru sex este una dintre problemele cele mai frecvent discutate și nu se referă doar la femei.  Aproximativ 15% dintre bărbați susţin că au fost cazuri când nu aveau poftă de relații sexuale.

Ultimul sondaj din Marea Britanie, realizat pe un eșantion de 2.000 de oameni, constată că aceste persoane au devenit mai tolerante în relațiile cu persoanele de același sex, dar mai puțin tolerante față de soți. „O constatare clară din sondajele britanice este că oamenii fac sex mai devreme și au copii mai târziu , ceea ce înseamnă că femeile din Marea Britanie cheltuiesc aproximativ 30 de ani din viața lor pentru a evita o sarcină neplanificată”, a declarat Genevieve Edwards de la Marie Stopes International.

Acest sondaj a fost publicat în revista medicală The Lancet și a relevat măsura în care oamenii sunt forțați să facă sex împotriva voinței lor. Una din 10 femei și unul din 70 bărbați au declarat ca au avut asemenea experiențe , însă doar 13% din femei și 8% din bărbați au raportat infracțiunea la poliție.

 

Articole relaționate:

Tot mai mulți adolescenți moldoveni își încep viața sexuală la vârsta de 10-19 ani. Băieții se grăbesc într-un număr mai mare să experimenteze plăcerea sexului 

Sexul după infarct miocardic. Femeile își doresc mai multă informație 

Sănătatea sexuală - Alegerea metodei potrivite de contracepție