Autor: Irina Papuc

Odată ce va fi semnat Acordul de Asociere cu UE Republica Moldova se angajează să realizeze mai multe reforme în domeniul sănătății publice. Uniunea Europeană ne cere în acest sens să fortificăm instrumentele de protecție a sănătății publice, iar pentru a putea realiza acest lucru Ministerul Sănătății trebuie să schimbe în termeni stabiliți mai multe legi din domeniu.

Pentru Uniunea Europeană sănătatea publică este un domeniu prioritar. De aceea, prin ratificarea Acordului și ulterior semnarea lui, UE recomandă autorităților din sănătate să modifice mai multe legi, pentru ca acestea să fie în concordanță cu cele internaționale.

Astfel, Republica Moldova va avea de lucrat destul de mult în domeniul controlului tutunului, iar pentru a-și ajusta prevederile în privința fabricării, vânzării, publicității și promovării articolelor din tutun are la dispoziție maxim șapte ani.

Totodată, Ministerul Sănătății va trebui să atragă o atenție deosebită maladiilor transmisibile. Astfel, autoritățile urmează să implementeze mai multe decizi ale Parlamentului European și Consiliul European în privința creării unei rețele de supraveghere epidemiologică și control al bolilor transmisibile, crearea unui sistem de alertă, precum și stabilirea definițiilor de caz pentru raportarea bolilor transmisibile în rețeaua comunitară. Și aceste modificări ar urma să fie implementate în maxim șapte ani.

În același timp, într-un termen de cinci ani autoritățile din sănătate vor mai trebui să aplice standarde de siguranță în privința colectării, prelucrării, stocării și distribuirii sângelui și componentelor sangvine.

Și legislația în domeniul transplantului va trebui perfecționată. Astfel, aceștia vor trebui să pună în aplicare directivele europene în privința cerințelor tehnice pentru donarea, obținerea și testarea de țesuturi și celule umane, precum și stabilirea unui sistem de trasabilitate în privința notificării reacțiilor adverse grave, precum și anumite cerințe tehnice pentru codificarea, prelucrarea, conservarea, stocarea și distribuirea țesuturilor și a celulelor umane. În plus, Agenția Transplantului din Moldova va trebui să asigure măsuri în privința standardelor de calitate și siguranță referitoare la organele umane destinate transplantului.

De asemenea, urmează să fie luate măsuri legale privind prevenirea și reducerea efectelor nocive sănătății asociate cu dependența de droguri, consumului de alcool și în prevenirea cancerului. Pentru aceste modificări Republica Moldova nu are un termen-limită impus.

Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere și cel de Liber Schimb Comprehensiv și Aprofundat cu UE pe 29 noiembrie și urmează să-l semneze cel mai probabil în toamna anului 2014. Împreună cu Moldova aceste documente au fost semnate și de către Georgia.

 

Articole relaționate:

Acordul de Asociere cu UE, parafat la Vilnius, începutul sfârșitului „erei” medicamentelor generice. Republica Moldova va proteja drepturile marilor producători, iar aceasta va duce la scumpiri