Redactor: Sorina Bujarov

Copiii cu o genă specială expuși la aer poluat sunt mai predispuși să dezvolte autism. Așa arată rezultatele unui studiu efectuat de către o echipă de cercetători de la Școala de Medicina Keck a Universității din California de Sud.

Anterior, studiile au demonstrat existența unei legături între autism și gena MET, scrie medicalnewstoday.com. Noul studiu demonstrează însă că, în combinație, acești factori reprezintă un risc sporit de autism. Potrivit specialiștilor, autismul este o tulburare de neuro-dezvoltare care poate apărea de-a lungul vieții și care poate duce la probleme de comunicare, comportament repetitiv și interacțiuni sociale.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din diferite țări arată că tot mai mulți copii sunt diagnosticați cu autism. Se estimează că unul din 88 de copii este afectat de această boală. În prezent nu există niciun tratament pentru afecțiune, iar specialiștii susțin că există încă multe semne de întrebare în ceea ce ține de autism.

„Gena MET a fost asociată cu autism în numeroase studii. Aceasta controlează expresia proteinelor atât din creier cât și din sistemul imunitar. Gena prezintă totodată modificările din structura și funcția creierului. Este foarte importantă această constatare, însă mai este nevoie să fie stabilite mecanismele prin care interacțiunea factorilor genetici și de mediu crește riscul de autism”, a afirmat Daniel B. Campbell, unul din autorii studiului, profesor de psihiatrie și științe comportamentale la Școala de Medicina Keck a USC.

Autorii studiului au monitorizat 408 copii cu vârsta cuprinsă între 2-5 ani din California. Analizele au demonstrat că dintre aceștia, 252 de copii îndeplineau criteriile pentru autism.

Expunerea la poluarea aerului a fost determinată în baza reședinței din trecut a mamei și copilului. S-a luat în calcul traficul local și datele regionale de calitate a aerului, iar prin analiza de sânge specialiștii au indentificat prezența genei MET.

„Cercetările noastre arată că copiii cu gena MET expuși la aer poluat au un risc crescut de a a dezvolta tulburări din spectrul autismului, comparativ cu copii care nu au acest genotip și care sunt expuși mai puțin la aer poluat”, a afirmat Heather E. Volk, unul din autorii studiului, cercetător la Institutul de Cercetare Saban și Spitalul de Copii din Los Angeles.

„Interacțiunea dintre gene și mediu este largă, însă acest studiu este primul care demonstrează care este gena specifică și problema de mediu care are consecințe nefaste asupra organismului uman”, a spus în final Daniel B. Campbell, unul din autorii studiului.

Acesta a mai precizat că cercetătorii continuă să studieze interacțiunea dintre expunerea la mediul poluat și genotipul MET la femei în timpul sarcinii.

 

Articole relaționate:

Lumea văzută prin ochii unui copil autist

Alintați ori autiști. Doctorii psihiatri din Moldova nu știu cum să stabilească dacă un copil suferă de autism. De vină ar fi lipsa unei „motivații financiare” 

Copiii care vor beneficia de intervenție timpurie vor și selectați în baza unei liste de afecțiuni prestabilită la nivel oficial