Redactor: Sorina Bujarov

În ultimii șapte ani, în întraga lume peste 850.000 de copii cu vârsta de până la 14 ani, din țările cu venituri mici și medii, au fost salvați de HIV. Așa arată datele Raportului de Bilanț „Copiii și SIDA” realizat de UNICEF. Progresul a fost impresionant în domeniul prevenirii infectiilor noi cu HIV în rândul sugarilor. În 2012 de două ori mai puțini copii au fost infectați cu HIV față de 2005. Reprezentanții UNICEF susțin că acest succes se datorează măsurilor de prevenire cum ar fi serviciile de îngrijire și tratament pentru femeile gravide purtătoare de HIV. În același timp, raportul indică tendințe alarmante în rândul adolescenților, invocând necesitatea intensificării eforturilor globale și naționale pentru salvarea acestui grup vulnerabil.

Experții UNICEF susțin că multe din aceste probleme ar putea fi depășite cu fonduri suplimentare și investiții sporite. O analiză prezentată în Raport arată că un volum de circa 5,5 miliarde dolari investiți în intervenții de mare impact ar putea preveni infectarea a 2 milioane de adolescenți, în special fete, până în anul 2020. Potrivit documentului, investițiile în 2010 au fost de 3,8 miliarde de dolari.

Intervențiile de mare impact presupun asigurarea cu prezervative, tratament antiretroviral, prevenirea transmiterii virusului de la mamă la copil, comunicarea pentru schimbarea de comportament, precum și abordări specifice pentru grupurile de risc. Pe lângă acestea mai sunt necesare investiții în alte sectoare cum ar fi educația, sănătatea, protecția și bunăstarea socială.

Datele mai arată că doar 34% din copiii din țările cu venituri mici și medii au primit tratamentul de care aveau nevoie, comparativ cu 64% din adulți. Ca urmare, în acest an 210.000 copii au murit de boli asociate cu SIDA.

 “Chiar dacă o femeie gravidă are HIV, nu înseamnă că și copilul ei trebuie să se nască cu acest virus. Dimpotrivă, în zilele noastre acești copii au toate șansele să se nască sănătoși”, a declarat Directorul Executiv al UNICEF, Anthony Lake.

Grație noului tratament antiretroviral simplificat (cunoscut sub numele de opțiunea B+), acum există o oportunitate mai eficientă de a trata femeile care trăiesc cu HIV și a preveni transmiterea virusului la copii în timpul sarcinii, nașterii și alăptării. Acest tratament implică un regim strict de o pastilă pe zi, în comparație cu tratamentul anterior de până la șase pastile pe zi.

“Ceea ce este prioritar de acum încolo este să ne concentrăm atenția asupra celor mai vulnerabili și marginalizați copii, adolescenți și femei, prin sporirea investițiilor, schimbarea atitudinilor și a metodelor de lucru. Modalitățile de testare și tratament trebuie să devină eficiente și accesibile pentru toată lumea”, a mai spus Directorul Executiv al UNICEF.

În Republica Moldova, în pofida tuturor eforturilor depuse, incidența HIV/SIDA, atât în rândul populației generale, cât și printre persoanele tinere, a fost în continuă creștere în ultimii ani. Deși incidența la tinerii cu vârsta de 15-24 ani a fost stabilă între anii 2011-2012 (18,5 cazuri la 100,000 persoane), indicatorii rămân a fi departe de cei preconizați pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (11.0 cazuri la 100,000 persoane în 2015).

Deși în Moldova gravidele HIV-pozitive au acces universal la tratament antiretroviral gratuit, se mai înregistrează cazuri de infecții HIV la copii din cauza transmiterii virusului de la mamă la făt. UNICEF acordă asistență la nivel global pentru aplicarea terapiei antiretrovirale simplificate (Opțiunea B +) pentru toate femeile însărcinate care trăiesc cu HIV. Noul tratament este eliberat în formă de o pastilă pe zi (în comparație cu tratamentul anterior de până la șase pastile pe zi). Acest tratament poate fi asigurat la nivel de comunitate și oferit prin intermediul cabinetelor de asistență medicală primară.

În 2012 aproximativ 2,1 milioane de adolescenți trăiau cu HIV. Decesele asocaite cu SIDA în rândul adolescenților cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani a crescut cu 50 la sută în perioada 2005 – 2012, de la 71.000 la 110.000. 

 

Articole relaționate: 

O gravidă HIV-pozitivă a depus o plângere împotriva Spitalului de la Orhei, pe motiv că aceștia au trimis-o cu microbuzul la Chișinău ca să nască 

Două milioane de adolescenți trăiesc infectați cu HIV 

Viața cu HIV, o loterie. Deși au o mulțime de probleme, unele persoane HIV-pozitive reușesc să aibă o viață normală. „De trăit se poate, important e să vrei”