Autor: Irina Papuc

Numărul medicilor de familie în Republica Moldova se află astăzi la un nivel critic, fapt confirmat de statisticile oficiale. Astfel, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de Centrul Național de Management în Sănătate,  în Moldova activează în prezent mult mai puțini medici de familie decât prevede cadrul normativ acceptat de Uniunea Europeană – 6,6 la 10 mii de oameni.

Situația este deosebit de gravă în raioane de sud – Cantemir, Cimişlia, Leova sau Căuşeni, unde nivelul de asigurare cu medici variază de la 2,6 până la 3,9 pentru 10 mii de locuitori. Asta însemna că un doctor din această regiune este nevoit să facă față de unul singur la 2.500 de oameni, în timp ce legislația Republicii Moldova prevede că această cifră nu trebuie să fie mai mare de 1.500.

În zonele de centru și nord există, de asemenea, un deficit de medici, iar coeficientul de acoperire se ridică doar până la 4,3 și, respectiv, la 5,2 pentru 10 mii de oameni. În Capitală, însă, există un surplus de cadre medicale. Aici nivelul este peste norma recomandată de Uniunea Europeană.

„Completarea instituţiilor medico-sanitare publice cu personal medical în astfel de proporţie compromite calitatea serviciilor medicale acordate, creşte surmenajul medicilor de familie, aceștia sunt nevoiţi să activeze cumulând funcţii suplimentare, sporeşte gradul de nemulţumire a pacienţilor şi, în final, pune în pericol sănătatea populaţiei“, constată autorii studiului.

Dacă autoritățile nu-și vor concentra forțele pentru a schimba această stare de lucruri, numărul și-așa extrem de mic al medicilor se va reduce drastic până în 2016, mai ales în localitățile rurale, consideră aceștia.

Pentru a modifica această situație alarmantă, Ministerul Sănătății ar trebui să identifice un set de soluții care i-ar convinge pe viitorii medici să rămână în sistemul național de sănătate, mai notează Centrul Național de Management în Sănătate. Legislația actuală prevede compensații pentru închirierea locuințelor și o indemnizație unică de 30 de mii de lei, ce se acordă tinerilor specialiști, însă nici în aceste condiții rezidenții nu se grăbesc să se angajeze la sate.

Totodată, autoritățile ar trebui să acorde un număr mai mare de locuri acestei specialități în instituțiile de învățământ, cu condiția că va fi evitată irosirea banilor, iar rezidenții vor activa conform specialității.

Potrivit datelor furnizate de Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu“ și  Ministerul Sănătății anul trecut, instituția a planificat un număr de 69 de locuri pentru specialitatea medic de familie, însă au fost ocupate doar 45. După finizarea studiilor s-au angajat 35 de rezidenți, dintre care 25 în zona rurală și zece în cea urbană, deși, potrivit statisticilor, în întrega țară este nevoie de cel puțin 230 de medici de familie.