Redactor: Sorina Bujarov

Femeile gravide care suferă de depresie pot transfera starea lor și fătului. Așa arată rezultatele unui studiu efectuat de către o echipă de cercetători de la Universitatea Națională din Singapore.

Potrivit acestora, o combinație de factori genetici și de mediu pot provoca anxietate și tulburări de dispoziție la copii, scrie dailymail.co.uk. Acest lucru se datorează schimbărilor dintr-o zonă specială a creierului copilului, numită amigdală, care este responsabilă pentru controlul emoțiilor și a stresului.

Cercetătorii au intervievat 157 de femei gravide pentru a stabili sănătatea lor mintală la a 26 săptămână de sarcină. Apoi, copiilor nou-născuți li s-a făcut screening în primele două săptămâni de la naștere. Specialiștii susțin că acest test a fost făcut pentru a vedea structura creierului copilului, în special amigdala. În urma testelor s-a constatat că depresia mamei nu a afectat greutatea copilului. Cu toate acestea, specialiștii au descoperit că la copii cu mame depresive, legătura structurală a creierului este mai redusă.

Autorii studiului consideră că funcționarea anormală a amigdalei poate fi transmisă de la mamă la copil, chiar înainte de naștere. Aceștia mai susțin că depresia mamei sporește vulnerabilitatea la boli mintale la copii, pe tot parcursul vieții.

Studiul, publicat în revista de specialitate Biological Psychiatry, sugerează că mamele ar trebui să înceapă tratamentul depresiei cât mai devreme, chiar și în timpul sarcinii, pentru a evita urmările nefavorabile asupra copilului.

„Ideea că depresia maternă ar putea influența dezvoltarea creierului copilului este foarte îngrijorătoare. Vestea bună este însă că acest risc poate fi redus prin screening sistematic a femeilor gravide pentru depistarea depresiei și inițierea unui tratament eficient”, a declarat dr. John Krystal de la Universitatea Yale.

Cercetătorul mai afirmă că rezultatele studiului sunt confirmate și de numărul mare de copii care suferă de depresie. Astfel, studiile naționale arată că tot mai mulți copii mai cu vârsta de până la cinci ani prezintă semne de depresie, iar aproape 80.000 de adolescenți din Marea Britanie au fost deagnosticați cu boli mintale. Statisticile mai arată că 8.000 de copii cu vârsta de până la nouă ani suferă de această maladie.

Specialiștii Institutului National pentru Sănătate și Excelență susțin că micuții care prezintă simptome de depresie trebuie să beneficieze de tratamentul corespunzător cât mai devreme. Aceștia recomandă metode și tehnici de tratament adecvate vârstei copilului. 

 

Articole relaționate:

Mamele care trăiesc în oraș, mai predispuse la depresie postnatală 

Depresia accelerează îmbătrânirea

Numărul adolescenților care decid să se sinucidă a crescut, în ultimele două decenii, cu 25 la sută. Cele mai frecvente motive sunt depresia și incapacitatea de a înfrunta problemele vieții