Redactor: Irina Surdu

O mamă, a cărui copil a fost salvat de la moarte printr-o terapie de gheață, a povestit că fiul ei a trebuit mai întâi „decongelat” ca să-l îmbrățișeze pentru prima oară.

Freddy Cooke nu a respirat timp de 20 de minute de la prima sa apariție pe lume, iar mama sa, Nicky Symmonds, a fost avertizată de medici că dacă pruncul va supraviețui, creierul oricum va fi grav afectat din cauza lipsei de oxigen, scrie Daily Mail.

Totuși, doctorii au venit cu o propunere revoluționară – de a răci temperatura corpului micuțului, până la hipotermie, în speranța ca în această perioadă creierul să-și revină. „Când medicii au început să-l „dezghețe” din nou noi încă nu știam dacă toată această procedură se va termina cu bine. Când în final mi-au înmânat copilul să-l țin în brațe, a fost ca un miracol întâmplat de Crăciun. Nu-mi venea să cred că băiatul meu a supraviețuit”, spune Nicky.

Tratamentul a avut un succes enorm, încât Freddy a ajuns acasă chiar a doua zi. „Să-ți vezi copilul înghețat întrece orice instincte materne. Atunci nu vrei decât să-l cuprinzi și să-i oferi căldura ta, însă acest lucru l-a salvat. Nu putem exprima în cuvinte cât de recunoscători suntem”.

Freddy este acum perfect sănătos, iar părinții lui se gândesc ca în ajunul Crăciunului din acest an să strângă o sumă de bani pentru a-i ajuta pe alți copii să supraviețuiască.

Daily Mail scrie că Freddy s-a născut pe 20 decembrie 2011, cu o greutate de 4,1 kg. Imediat după naștere el a încetat să mai respire,iar medicii au chemat ambulanța, care a dus copilul la Royal Berkshire Hospital. Cinci minute mai târziu, Nicky a primit un sunet de la echipa de medici din ambulanță, care i-au spus că Freddy a început să respire abia după 20 de minute de la naștere.

Singura lui salvare era înghețarea corpului, pentru a reanima creierul și a preveni alte complicații. La patru ore de la naștere, copilul a fost transferat în alt spital, la Oxfords John Radcliffe, pentru acest tratament. „Când l-am văzut el era deja într-un pat de gheață”, spune mama copilului.

După 72 de ore, a început încălzirea treptată a copilului, după care urma să vină și concluzia medicilor privind șansele de supraviețuire. Miraculos, dar în următoarele 12 ore Freddy a început să-și miște picioarele și mâinile – semne care au confirmat că creierul  nu  avut de suferit. Nici doctorilor nu le venea să creadă.

În final, la ora 4, în seara de Crăciun, cuplul a putut să-și țină copilul în brațe pentru prima dată. „Am început să plâng. El încă era acoperit cu tuburi și fire, dar era cald și inima i se zbătea”, spune emoționată mama copilului. Astăzi, familia este fericită. „Freddy este un miracol, iar moașele care nu au renunțat în acea seară  – niște îngeri”.

Anul trecut, cuplul a lansat campania Cool To Save a Life (E bine să salvați o viață), pentru a strânge bani pentru procurarea echipamentelor în spitale.

 

Articole relaționate:

Doi moldoveni au fost salvați de la moarte printr-un transplant unic în Cehia. Medicii au reușit, în premieră, să-i salveze cu un singur ficat 

„Copilul meu nenăscut mi-a salvat viața”. O femeie care nu știa că este însărcinată a descoperit că hormonii sarcinii i-au distrus cancerul