Redactor: Sorina Bujarov

Staphylococcus aureus este o bacterie comună, prezentă pe piele şi mucoase, la aproape 30 la sută dintre persoanele sănătoase. Uneori, aceasta poate cauza infecţii, dacă este introdusă în corp. De obicei provoacă infecţii ale pielii şi plăgilor, dar poate cauza infecţii pulmonare, infecţii la locul operaţiei, infecţii ale sângelui, infecţii la nivelul cordului, oaselor şi alte infecţii invazive, informează experții Centrului European de Prevenire și Control a Bolilor, citați de ecdc.europa.eu.

Când este rezistent la meticilină (sau la oxacilină, un tip de penicilină), este numit SARM „Staphylococcus aureus rezistent la meticilină”. De obicei, SARM prezent în spitale este rezistent la multe alte antibiotice.

Care sunt cauzele SARM. În principal, SARM este dobândit prin contact direct de la om la om sau prin intermediul echipamentelor sau dispozitivelor medicale. De asemenea, utilizarea antibioticelor este asociată cu un risc mai mare de dobândire a SARM.

Care sunt riscurile privind SARM în spitale. În spitale, SARM poate fi introdus în sânge sau alte ţesuturi ale corpului, prin diferite metode, în timpul tratamentului, în special în cazul procedurilor invazive precum chirurgia, injecţiile, ventilarea. Aceasta poate provoca infecţii locale ale pielii sau infecţii cu risc letal precum pneumonie, infecţii ale sângelui şi infecţii la locul operaţiei. Pentru a reduce acest risc, spitalele iau măsuri preventive cum ar fi spălarea pe mâini sau dezinfectarea cu soluţie pe bază de alcool, măsuri antiseptice înainte de operaţii, depistarea şi izolarea pacienţilor cu risc ridicat de a deveni purtători de bacterii rezistente şi utilizarea prudentă a antibioticelor.

Care sunt riscurile privind SARM în comunitatea din afara spitalelor. În comunitate, infecţiile cu SARM pot apărea dacă bacteria este introdusă în organism prin leziuni ale pielii. Infecţiile cu SARM dobândite în comunitate au fost descrise în câteva ţări, de exemplu în echipele de atletism şi închisorile din America de Nord. Aici bacteria s-a transmis și la membrii familiilor. O caracteristică comună pare a fi contactul direct de la om la om. Infecţiile SARM sunt, în principal, infecţii ale pielii (furuncule), abcese. Uneori pot apărea şi infecţii mai grave (de exemplu infecţii ale sângelui), mai ales în cazul în care SARM produce o toxină precum leucocidina Panton-Valentine (LPV).

Cum mă pot proteja şi cum îmi pot proteja familia de SARM. Cel mai important lucru de făcut în pentru protejarea dumneavoastră şi a familiei dumneavoastră de SARM este respectarea unor măsuri simple de igienă. Curăţaţi şi acoperiţi rănile, tăieturile şi zgârieturile, întreţineţi igiena mâinilor până la vindecare şi evitaţi folosirea în comun a obiectelor personale precum lame de ras şi prosoape. Dacă v-aţi infectat cu SARM, întrebaţi medicul sau o asistentă despre măsurile de igienă pe care trebuie să le respectaţi dumneavoastră şi familia, în spital şi când vă întoarceţi acasă.

Ce este Escherichia coli, o altă bacterie rezistentă la antibiotice. E. coli este una dintre cele mai obişnuite bacterii din intestin al fiecăruia dintre noi. E. coli este inofensivă, în general, dar uneori poate cauza infecţii, mai ales ale căilor urinare. În ultimii ani, s-a observat o creştere a infecţiilor cu E. Coli rezistentă la multe antibiotice în acelaşi timp, inclusiv la fluorochinolone şi cefalosporine de a treia generaţie.

De ce E. Coli sunt rezistente la antibiotice. Specialiștii sunt de părere că dacă s-a folosit anterior antibiotice precum fluorochinolone, riscul ca bacteriile E. coli să fie rezistente este mai mare. Aceștia avertizează totodată că E. coli rezistent se poate apoi transmite de la om la om.

Care sunt riscurile privind E. Coli rezistent în spitale. Riscul în spitale este acela că E. coli din propriul dumneavoastră intestin poate fi introdus în sânge sau alte ţesuturi în timpul efectuării unor proceduri invazive precum operaţiile chirurgicale sau injecţiile. De asemenea, poate fi transmisă de la altă persoană prin contact direct (mâini). Poate cauza o serie întreagă de infecţii, precum infecţii ale căilor urinare, pneumonie, infecţii ale sângelui şi infecţii la locul operaţiei. Pentru a reduce acest risc, spitalele introduc măsuri preventive.

Care sunt riscurile infectării cu E. Coli rezistentă în comunitatea din afara spitalelor. Principalii factori de risc pentru transmiterea E. coli  în comunitate sunt tratamentele anterioare cu antibiotice. Tratamentul eficient pentru infecţia căilor urinare cu E. coli rezistent poate dura și poate fi totodată cu complicaţii grave precum infecţie renală sau infecţie a sângelui.

 

Articole relaționate:

Ce trebuie să știe pacienții despre antibiotice

Experții Centrului European de Prevenire și Control a Bolilor recomandă medicilor de familie să prescrie mai rar antibiotice bolnavilor 

Progresele medicinii din ultimii o sută de ani ar putea ajunge pe apa sâmbetei din cauza numărului mare de prescriere a antibioticelor