Autor: Irina Papuc

Nu-și mai iau medicamentele deja de șase luni. Este vorba despre bolnavii de mucoviscidoză, care sunt în mare parte copii. Licitația pentru procurarea medicamentelor a fost din nou anulată, iar suma pentru acestea ar fi scăzut în jumătate de an de zece ori. Părinții copiilor bolnavi spun că există anumite interese ca banii să fie folosiți în alte scopuri. Între timp, starea micuților se înrăutățește.

Fetița familiei Rogozenco are 14 ani și suferă de fibroză chistică. Părinții au fost anunțați să medicamentul pe care îl lua copila lor nu mai este. „A fost soțul la spital recent chiar și ni s-a spus că medicamentele încă nu s-au procurat și că să revenim pe la sfârșitul lunii februarie”, povestește Maria. Până atunci, pentru ca starea copilului lor să nu se agraveze cumpără medicamente din banii lor.

„Lunar, ajungem cam la 1.200 de lei pe lună. Fetița noastră are nevoie de TOBI, dar pentru că acesta poate fi găsit în țară numai dacă este procurat prin program național, îl înlocuim cu altele”, mai spune ea. Ca să mențină în formă stare fetiței și ca aceasta să nu întrerupă orele părinții mai înlocuiesc medicamentul de care are nevoie prin spălături cu sare.

În aceeași situație se află și familia Rotopop. Băiatul lor în vârstă de numai nouă ani nu mai ia Tobramicin, un antibiotic care stopează infecția, deja din luna iunie.

„Nu mai luăm medicamentul de la începutul verii. Doamna medic ne-a spus că a mai rămas puțin pentru cei în stare mai gravă. Desigur, n-am insistat. Doar ei au mai mare nevoie”, recunoaște mama băiatului Maria, care a dat dovadă de solidaritate cu părinții copiilor bolnavi chiar dacă în situația în care se află este greu să-ți păstrezi luciditatea.

 „Îi menținem starea cu perfuzii intravenoase. TOBI, medicamentul de care avem nevoie nu poate fi înlocuit. El îi menține starea, înțelegeți? Fără a fi tratat corect, un bolnav care trăiește cu această maladie poate ajunge la o vârstă mai îndelungată- 20 sau chiar aproape de 30, dar starea în care se va afla va fi cu mult mai rea. Părinților nu le rămâne decât să se bucure că a rămas în viață, dar nimic mai mult”, explică femeia. Aceasta este îngrijorarea ei cea mai mare – că starea băiatului se va înrăutăți iremediabil.

Sănătate INFO a publicat încă în luna iulie un articol în care atenționam despre faptul că stocurile de medicamente au fost epuizate. Atunci, Svetlana Șciuca, specialista care are grijă de cei 60 de bolnavi de fibroză chistică înregistrați oficial în Republica Moldova ne-a spus că a eliberat bolnavilor ultimele medicamente, care erau suficiente pentru o lună și atenționa Ministerul Sănătății încă din iunie să reînnoiască stocul, dar că nu a primit niciun răspuns.

Într-un final o licitație a fost anunțată abia pe 30 octombrie. Svetlana Șciuca, specialista care a pregătit comanda a solicitat 14. 700 de capsule de Tobramicin și peste 12.000 de colestin, ultima fiind administrată pentru copiii mai mici de cinci ani.

Licitația însă a fost anulată. Într-un răspuns oficial al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale se precizează că licitația ar fi fost anulată din cauza faptului că cererea depășea posibilitățile de plată ale Ministerului Sănătății.

„Licitația cu numărul 13/00746 pentru tratarea pacienţilor cu mucoviscidoză a fost organizată pe data de 30 octombrie. Evaluarea rezultatelor a avut loc chiar a doua zi, în urma cărora a fost stabilit câștigătorul. Tot atunci s-a constat că suma obținută de la licitație este mai mare decât suma oferită de Ministerul Sănătății pentru aceste medicamente. Astfel, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a informat Ministerul Sănătății despre aceasta. În răspunsul său, ministerul a menționat ca achiziția medicamentelor să se încadreze în suma preconizată. Deoarece e vorba despre două tipuri de medicamente, AMDM a adresat o scrisoare Institutului Mamei și Copilului, solicitând părerea specialistului în domeniu. Scrisoarea a fost expediată repetat, dar deocamdată nu avem un răspuns. Astfel, toate procedurile care țin de AMDM au fost executate în timp util”, ni s-a răspuns de la Agenție.

Svetlana Șciuca, căci despre ea este vorba, spune că a întocmit lista solicitărilor în conformitate cu necesitățile bolnavilor. „Am făcut recalculările pe data de 18 noiembrie și am dat-o directorului”, a precizat ea. Medicul a refuzat să spună suma pe care a solicitat-o, dar afirmă că nu depășește 5 la sută din „cifra impunătoare preconizată”. Ea însă nu a vrut să explice despre ce sumă este vorba.

Viorica Șuba, directoarea asociației „Învingem Fibroza Chistică” spune că Ministerul Sănătății le-ar fi promis anterior o sumă de 4 milioane de lei, pe care urma să o transfere pe contul Institutului Mamei și Copilului. Ulterior, cifra ar fi fost redusă esențial și intenționat. Ea crede că directorul vrea să folosească în alte scopuri banii. „Am auzit neoficial vorbindu-se că tot bugetul spitalului este de 8 milioane, iar noi vrem o sumă atât de mare. S-a vorbit de mai multe ori că medicamentele sunt prea scumpe”, afirmă aceasta.

Cele spuse de Șuba sunt însă infirmate de Ștefan Gațcan, directorul Institutului Mamei și Copilului.

„Pentru procurarea medicamentelor au fost planificate 2,9 milioane de lei. Suma este prea mare, banul public nu trebuie irosit. Ei n-au nevoie de TOBI, acesta este un medicament scump, care nici măcar nu este obligatoriu”, a declarat Gațcan. Managerul instituției a spus că o va concedia pe Svetlana Șciuca pentru că este incompetentă.

În Republica Moldova sunt înregistrați oficial 60 de bolnavi de mucoviscidoză. Aceasta este o maladie genetică rară în care secrețiile mucoase ale organismului au consistență crescută, sunt uscate și aderente. Acest mucus asemănător lipiciului se întărește, afectând astfel multe organe, în special plămânii și pancreasul. O persoană care trăiește cu fibroză chistică are o speranță la viață de până la 40 de ani.

 

Citește la aceeași temă:

Bolnavii de mucoviscidoză, într-o situație disperată. Stocul de medicamente care îi menține în viață s-a epuizat, iar altele nu se știe când vor fi procurate. Autoritățile păstrează tăcerea