Autor: Irina Papuc

Respirăm zilnic monoxid de carbon, formaldehidă, pulberi și funingine în cantități care ne îmbolnăvesc. Datele Centrului Național de Sănătate Publică arată că în ultimii ani aerul din orașe, în special din Chișinău, devine tot mai periculos de respirat, din cauza concentrațiilor de substanțe toxice care devin tot mai dense.

Pentru a verifica calitatea aerului specialiștii de la Centrul Național de Sănătate Publică au colectat în perioada anilor 2010-2012 peste 23.000 de probe de aer din diverse localități. Din acestea aproape 3.400 depășeau normele admisibile. Substanțele depistate cel mai frecvent în atmosferă sunt dioxidul de azot, ozonul, funingines, dioxidul de sulf, plumbul, formaldehida și monoxidul de carbon. 

Astfel, în ultimii ani au fost în creștere concentrațiile de pulberi, de la 25 la 36 la sută din numărul de probe colectate, dioxidul de sulf de la 4,7 la 5,9, precum și cantitățile de funingine și formaldehidă, de la 5,4 la 8,3 și respectiv de la 5,3 la 5,4. În schimb, în descreștere este procentajul de monoxid de carbon, dioxid de azot și plumb.

 În localitățile rurale situația diferă cu mult. Pentru majoritatea indicilor rezultatele au arătat „zero”. Astfel, potrivit datelor CNSP oamenii de la sate nu înghit deloc dioxid de sulf, monoxid de carbon, funingine sau plumb. În schimb nivelul de formaldehidă este mai mare decât în localitățile urbane și ajunge la 9,5 la sută.  Aldehida metilică este toxică pentru om și provoacă cancerul rinofaringian. Dioxidul de sulf este la fel toxic, iar în concentrații mari poate produce schimbări la nivelul acizilor nucleici. 

 

Articole relaționate:

Poluarea aerului ucide anual peste 2 milioane de oameni 

Poluarea creşte riscul bolilor cardiovasculare şi a cancerului de plămâni 

Substanţele toxice din mediu afectează abilitatea femeilor de a rămâne însărcinate