Redactor: Sorina Bujarov

În curând, producătorii de săpunuri antibacteriene din SUA vor trebui să dovedească că produsele lor sunt mai eficiente decât săpunurile obișnuite în lupta împotriva răspândirii anumitor boli, iar folosirea lor pe termen lung nu este nocivă.

Potrivit noilor reglementări propuse de agenția americană pentru produse alimentare și farmaceutice (FDA), fabricanții care nu vor reuși să satisfacă aceste cereri vor trebui să modifice formula săpunurilor antibacteriene sau etichetarea lor pentru a rămâne pe piață, informează agerpres.ro.

Această măsură survine în cadrul unei reexaminări mai extinse a agenților antibacterieni efectuate de FDA pentru a se asigura de eficacitatea lor și de siguranța utilizării lor, a anunțat agenția. Această decizie nu vizează dezinfectanții pentru mâini sau substanțele antibacteriene utilizate de medici în mediul spitalicesc. Responsabilii americani susțin că măsura nu va antrena pentru moment o retragere a acestor produse de pe piețe.

Milioane de americani utilizează zilnic săpunuri antibacteriene pentru mâini și în general pentru corp. Deși aceste produse sunt considerate ca sigure și eficace de către consumatori pentru a împiedica răspândirea germenilor, nu există în prezent nicio dovadă că sunt mai eficiente decât săpunurile obișnuite.

„Săpunurile antibacteriene și alte produse similare sunt foarte frecvent utilizate în fiecare locuință, la locul de muncă, la școală și în locurile publice, unde riscurile de infectare sunt relativ scăzute”, a subliniat Dr Janet Woodcock, directorul Centrului de cercetare și evaluare a medicamentelor din cadrul FDA.

Mai mult, studiile indică faptul că o folosire constantă și prelungită a unor agenți conținuți în substanțele antibacteriene, ca triclosan în săpunul lichid și triclocarban în bară de săpun, ar putea determina o rezistență antibacteriană sau chiar dereglări hormonale. 

 

Articole relaționate:

Doar 5 la sută din cei care merg la toaletă, își spală mâinile corect 

Doar 26% dintre elevii din Moldova se spală pe mâini înainte de prânzul de la școală. 25 % dintre școli nu au săpun la baie 

Tot ce știai până acum despre igienă este greșit