Autor: Elena Cioina

Ițele în dosarul Metatron și Sangalimed sunt foarte încurcate. Anchetatorii încearcă acum să afle de la companiile producătoare din China dacă ștampilele aplicate pe dosarele pentru certificatele de înregistrate a medicamentelor depuse la Agenția de profil sunt autentice sau false. De asemenea, nu este clară nici modalitatea de import a medicamentelor și există dubii asupra calității acestora. „Noi am solicitat să ne spună unde anume sunt produse medicamentele importate de cele două firme, calitatea acestora și modalitatea de import. Ei ne pot oferi un răspuns pe parcursul unei luni sau a unui an. Acum așteptăm, pentru că avem și noi foarte multe întrebări la care nu avem ce să vă răspundem”, a menţionat pentru Sănătate Info ofițerul CNA, Sergiu Cibotaru.

El a mai precizat că Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale nu este nici abilitată și nici nu are experți care să verifice autenticitatea ștampilelor aplicate pe dosarele depuse pentru autorizarea medicamentelor pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel, teoretic orice companie care face importuri de preparate farmaceutice se poate folosi de această portiță, profitând de faptul că autorităţilor din Moldova le va lua mult timp să verifice în ce măsură clișeele ștampilelor aplicate corespund cu cele ale companiilor producătoare. Prin urmare în țară pot ajunge medicamente cu conținut dubios și periculos pentru sănătatea oamenilor.

În cazul Metatron și Sangalimed, anchetatorii nu pot stabili cu exactitate nici unde anume au fost aplicate ștampilele false, dar presupun totuși că procedura a avut loc în Republicii Moldova.

„Deci suntem într-un cerc vicios. Agenția doar poate sesiza instituțiile abilitate, cum ar fi Centrul Anticorupție, Procuratura sau Poliția, dacă suspectează anumite ilegalități”, a adăugat Sergiu Cibotaru.

Directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Alexandru Coman confirmă acest lucru. Sănătate Info l-a întrebat dacă până la acest dosar în care Metatron și Sangalimed sunt suspectate că au folosit ștampile false pentru mai multe dosare depuse au mai existat suspiciuni și asupra altor firme importatoare de medicamente.

„Am avut și suspiciuni și am apelat la cei care au competențele necesare. Agenția, printre altele, se ocupă cu validarea administrativă, adică în cadrul procedurii de autorizare a punerii pe piață sau cum la noi se spune a înregistrării medicamentelor. Se verifică dacă sunt prezentate toate documentele și autorizațiile necesare (certificate, împuterniciri, etc.) Sigur ca  autenticitatea acestor acte se verifică, dar nu așa cum ar face o instituție specializată în acest sens, iar atunci când apare vreo suspiciune, evident că trebuie să apelăm la ei. Mai multe detalii nu vă pot da din cauză că ancheta este în derulare”, a precizat directorul AMDM.

Amintim că Procuratura Anticorupție împreună cu CNA anchetează un dosar în care sunt vizați inclusiv demnitari cu funcții de răspundere de la Ministerul Sănătății. Ancheta are legătură cu firmele Metatron și Sangalimed cercetate pentru spălare de bani, fals în acte și evaziune fiscală. Cele două companii sunt suspectate că ar fi aplicat ștampile false pe mai multe dosare ale certificatelor de înregistrare a medicamentelor. Medicamentele importate de acestea sunt livrate în mod special în spitalele din țară. Ele sunt câștigătoare ale licitațiilor publice organizate de Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, pentru că au oferit cel mai mic preț. Din lista de medicamente importate se numără antibiotice, medicamente pentru tratamentul bolnavilor de diabet zaharat și chiar medicamente folosite pentru intervenții oncologice. Totuși, directorii celor două instituţii sunt cercetați în stare de libertate. 

În urma anchetei ofițerilor Anticorupție, Comisia Medicamentului a cerut Ministerului Sănătății suspendarea Certificatelor de Înregistrare a preparatelor incluse în Nomenclatorul de Stat al Medicamentelor până la finalizarea urmăririi penale.

Ministerul Sănătății a refuzat să facă acest lucru pe motiv că nu ar exista dovezi concludente că medicamentele importate de Metatron și Sangalimed nu corespund cerințelor farmacopee și sunt periculoase pentru sănătatea oamenilor. Prin urmare acestea sunt în continuare vândute în farmacii și administrate pacienților din spitale. Asta chiar dacă potrivit regulamentului de autorizarea a medicamentelor Comisia Medicamentului din cadrul AMDM este abilitată să decidă suspendarea unor certificate de înregistrare a medicamentelor din nomenclatorul de stat, iar Ministerul Sănătății doar trebuie să aprobe prin semnătură această decizie.

 Citește la aceeași temă:

Două companii farmaceutice mari din Moldova, suspectate de spălare de bani prin zone off-shore, evaziune fiscală și fals în acte 

Metatron și Sangalimed, cele două firme bănuite de CNA că ar fi implicate în spălare de bani și evaziune fiscală. Avocatul companiilor susține că este vorba despre o tentativă de intimidare 

Firma aflată în vizorul CNA pentru spălare de bani, într-un conflict judiciar cu Agenția Medicamentului. Aceștia au încercat să introducă în țară fiole deteriorate. Justiția, de partea lor 

UPDATE//Factorii de decizie de la Ministerul Sănătății, vizați într-un dosar penal. Cazul are legătură cu companiile Metatron și Sangalimed, cercetate pentru spălare de bani și fals în acte 

38 de dosare depuse la Agenția Medicamentului, cu ștampile false. Medicamentele aduse în țară prin fraude de către Metatron și Sangalimed mai sunt administrate bolnavilor