Autor: Lilia Alcază

Bolnavele diagnosticate cu cancer la sân vor beneficia gratuit de proteze mamare pentru reconstrucția sânului. Parlamentul a adoptat în primă lectură mai multe amendamente la Legea ocrotirii sănătății. Proiectul de inițiativă a fost elaborat și propus de un grup de deputați liberal-democrați.

 „Cancerul de sân este cea mai frecventă cauză de deces în rândurile femeilor diagnosticate cu afecțiuni oncologice în Moldova. Operațiile de mastectomie (extirparea sânului) au un impact psihologic imens asupra femeii care se confruntă cu realitatea dură post-operatorie și deseori duce la crearea unor complexe și disconfort. Este foarte important ca viața unei femei care a supraviețuit cancerului la sân să deruleze la fel de activ ca și înainte de apariția acestei afecțiuni”, a subliniat deputatul Liliana Palihovici, unul dintre autorii documentului.

Potrivit ei, aplicarea acestor prevederi nu presupune un impact financiar major, în schimb efectul social va fi unul considerabil și va contribui la reîntoarcerea femeilor diagnosticate cu cancer în domeniul economic activ, susțin deputații.

Conform datelor statistice, în 2012 în Moldova se aflau la evidență 9.199 de paciente diagnosticate cu cancer mamar. Anual sunt depistate aproape 900 de femei cu neoplasme la sân, dintre care circa 600 sunt supuse operațiilor de mastectomie.

Și democrații au înregistrat în Parlament un proiect de inițiativă care prevede susținerea bolnavilor de cancer. Documentul prevede susținerea și asigurarea gratuită cu proteze și a pacienților cu tumori localizate în regiunea capului și gâtului, a celor cu tumori nazale, oculare, faciale și maxilofaciale. Anual, la Institutul Oncologic se adresează până la 200 de bolnavi cu astfel de tumori, a precizat deputatul Valentina Stratan.

Ea și-a exprimat regretul că din anul 2003, în Moldova nu există un Program național de prevenire și combatere a cancerului. Din această cauză țara noastră ratează foarte multe surse financiare care sunt oferite inclusiv de organizații internaționale pentru lupta cu această maladie socială.

Un alt amendament la Legea ocrotirii sănătății prevede asistență medicală stomatologică pentru copiii de până la 12 ani.  Deputații comuniști au propus extinderea vârstei beneficiarilor până la 18 ani pentru a elimina fenomenul discriminării.  

 

Articole relaționate:

Operațiile de reconstrucție a sânilor după mastectomie, o raritate pentru Moldova 

95% dintre femei se vor vindeca de cancer la sân către anul 2050 

Aproape 500 de moldovence au murit, anul trecut, de cancer la sân, iar alte 700 au aflat că suferă de această maladie. Și numărul de decese și de îmbolnăvire sunt în creștere