Autor: Elena Cioina

Avionul de la Munchen a aterizat la Chișinău la 12 și 20 de minute. Din mulțimea de oameni care tot ieșeau din aeroport, soții Dodi nu se deosebeau deloc. Niște oameni modești, de la țară, care în sfârșit au ajuns acasă după mai multe luni petrecute într-un spital din Praga, după o operație de transplant de ficat foarte complicată. Nu s-au gândit niciodată că niște ciuperci banale, care în Moldova erau comestibile, în Cehia au putut să le joace festa. Erau atât de toxice, încât ambii soți au fost la doar un pas de moarte. Ciupercile le-au distrus ficatul în doar câteva ore.

„Am fost pe deal la lucru. Făceam legăturele de ceapă și de ridiche. După ce am venit acasă ne-am dus în pădure după ciuperci. Le-am strâns și le-am mâncat. Cred că am avut infarct, am fost într-o stare foarte gravă”, povestește calm Ecaterina căreia nici acum nu-i venea să creadă că a putut să se otrăvească cu ciuperci.

„Ele sunt asemănătoare cu cele din Moldova, doar că cele din Cehia sunt otrăvitoare. Le-am gătit și le-am mâncat și pe la prânz soția a început să se simtă foarte rău. Am anunțat-o pe doamna Maria, brigadierul nostru. Ea a sunat la Urgență. A venit repede Urgența și ne-a spus că ficatul nostru este discompus și e nevoie urgent de operație”, o completează soțul fericit că a scăpat de năpastă.

Ori muream, ori mergeam la operație

Vestea i-a bulversat, așa încât au luat decizia mai mult sub presiunea timpului. „În acel moment nu aveam de unde să alegem. Ori muream, ori mergeam la operație. Și atunci am semnat că mergem la transplant. Ne-am semnat că suntem de-acord și ne-au făcut transplantul”, a mai adăugat Vladislav.

Nu s-au gândit nicio clipă că operația ar putea să rateze și ei să nu se mai trezească după intervenție. S-au rugat în gând până când anestezia și-a făcut efectul.

„Le mulțumim doctorilor din Cehia că ne-au făcut transplantul. Le mulțumim că ne-au salvat viața. Sunt niște medici de aur, care te stimează. Dă doamne să avem și în Moldova asemenea doctori și ce stimă am avut noi, ca străini, din partea medicilor de acolo”, au ținut să spună soții Dodi.

Despre donator Ecaterina și Vladislav nu știu nimic. Specialiștii spun însă că acesta era în moarte cerebrală. După trei luni de recuperare, soții Dodi spun că se simt bine și că niciodată nu vor mai mânca ciuperci despre care credeau că știu tot. Vor trebui însă să respecte o dietă și o medicație strictă ca să se recupereze până la capăt.

„Nu avem voie să mâncăm gras, piperat. Nu ne va fi greu să o respectăm. Ne-au dat o listă întreagă de produse care trebuie să le mâncăm. Pentru saharină, dulciuri să nu mâncăm, apă gazată tot nu avem voie să bem”, spune Ecaterina.

Un singur ficat la doi adulți, e o minune

În mijlocul aeroportului au primit și primele instrucțiuni de la directorul Agenției de Transplant. „Marți să vă duceți la medicul de familie. Obligatoriu.  Să vă pună la evidență. Ca să începeți și procedura pentru a putea primi grad de invaliditate. Este obligatoriu. După asta trebuie să veniți la noi la control să mai dați analize. Dacă totul va fi bine, veți veni mai rar”, le-a spus Igor Codreanu.

Ecaterina și Vladislav vor primi gradul I de invaliditate. Sănătatea lor acum depinde doar de ei, în funcție de cât de bine vor respecta toate recomandările medicilor. Igor Codreanu a adăugat că operația a fost una într-adevăr complicată.

„Să faci transplant cu un singur ficat la doi adulți, e minune. Aici, vedeți, depinde de mai mulți factori, inclusiv de greutate. În cazul dat ambii pacienți nu sunt masivi. Mai mult, doamna a primit ficat de la o persoană care era incompatibilă cu ea, ceea ce este foarte dificil din punct de vedere imunologic și colegii din Cehia au efectuat niște proceduri de imuno-absorbție care costă enorm. Și apoi m-a impresionat că niște doctori dintr-un alt stat au oferit și viață, dar și un suport financiar enorm, chiar dacă erau niște cetățeni străini. Ei au manifestat solidaritate”, mărturisește Igor Codreanu.

Doctorii spun că un donator aflat în moarte cerebrală poate salva șapte vieți. „Cred că în acest caz a salvat opt”.

Igor Codreanu speră că istoria acestor moldoveni și gestul doctorilor cehi să fie un exemplu. „La noi în țară încă nu este posibil să fie efectuat transplant de la donatorul decedat. Sper să fie un exemplu și pentru noi și să putem salva vieți omenești, când cineva, din păcate, a decedat”, ne-a spus în final directorul Agenției de Transplant.

Ecaterina și Vladislav au fost petrecuți de la Praga de Ambasadorul Ștefan Gorda. La Chișinău au fost întâmpinați de directorul Agenției de Transplant, Igor Codreanu, consilierul Premierului pe probleme de sănătate Eremei Priseajniuc șeful Biroului pentru relații cu diaspora Victor Lutenco și câțiva jurnaliști. Soții Dodi au primit în dar un laptop de la premier ca să poată comunica cu oricine doresc.

„Avem niște vecini care munceau cu noi. Vom vorbi și cu ei. Și vom încerca să vorbim puțin în cehă și cu domnul doctor. Sper să ne descurcăm” a spus Vladislav zâmbind că în aceste luni a reușit să învețe în cehă doar câteva cuvinte ce țin de agricultură.

„Suntem foarte norocoși. Cred că Dumnezeu a vrut să ne pună pe picioare. Îi mulțumim pentru asta”, l-a completat în final Ecaterina și cei doi au luat drumul spre Suhuluceni, Telenești, mai exact spre casă. În curând e Crăciunul...

 

Citește la aceeați temă:

„Suntem pe jumătate cehi”. Este afirmația celor doi moldoveni care au suportat o operație de transplant de ficat la o clinică din Praga. Duminică ei revin acasă 

Doi moldoveni au fost salvați de la moarte printr-un transplant unic în Cehia. Medicii au reușit, în premieră, să-i salveze cu un singur ficat