Autor: Sorina Bujarov

Strugurii, bananele și ardeii sunt cele mai contaminate fructe și legume din Republica Moldova. În același timp, o vânătă din 25, testate de către specialiști, conţine chimicale peste limita admisă. Potrivit Centrului Național de Sănătate Publică, aceste produse au fost contaminate cu pesticide şi nitraţi fiind detectate nu mai puţin de 23 de astfel de produse chimice în cantităţi supralimită, care pun în pericol sănătatea oamenilor. 

Specialiștii Centrului Național de Sănătate Publică susțin că produsele se contaminează din cauză că fermierii moldoveni utilizează în exces substanțe de uz fitosanitar. În medie, cantitatea de pesticide folosite de agricultori este de 1-2 kilograme la hectar. În unele raioane însă s-a înregistrat o cantitate mult mai mare decât norma permisă. Cea mai mare cantitate de pesticide este folosită în raionul Strășeni, 4,2 kg la hectar. Reziduuri de pesticide în limitele maxim admisibile au fost depistate în doar 21% din totalul celor investigate.

Deși tehnologiile de utilizare a metodelor chimice de protecţie a plantelor în ultimii ani s-au îmbunătăţit şi au redus esenţial aplicarea produselor de uz fitosanitar, specialiștii recunosc că reziduurile de pesticide şi nitraţi rămân o problemă importantă de sănătate publică. Astfel, în ultimii ani s-a mărit asortimentul preparatelor chimicale, numărul acestora ajungând la 771.

Potrivit Centrului Național de Sănătate Publică, în 2012 a fost înregistrat un singur caz de intoxicaţie cu pesticide, cu pierderea temporară a capacităţii de muncă. I s-a întâmplat unui agronom din raionul Sîngerei. Intoxicațiia a fost generată însă de expunerea îndelungată la pesticide.

În același timp, specialiștii Centrului Național de Sănătate Publică au efectuat și expertize ce țin de siguranța produselor nealimentare. Astfel, aceștia au constatat că în două din zece cazuri produsele cosmetice, de igienă personală, dar și alte materiale ce intră în contact cu alimentele nu corespund normativelor sanitare după parametri sanitaro-chimici și sanitaro-microbiologici.  

 

Articole relaționate:

12 persoane din Orhei s-au intoxicat la o nuntă, organizată într-o școală 

Cine muncește, acela se îmbolnăvește. Anul trecut, în Moldova au fost înregistrate 14 cazuri de boală profesională 

20 de persoane au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu ciuperci. În spitalul din Briceni sunt internate alte opt persoane