Redactor: Irina Papuc

Producătorul de medicamente GlaxoSmithKline a anunțat că nu va mai plăti doctorii pentru a le promova produsele.

În afară de faptul că nu vor mai plăti bani doctorilor pentru a ține discursuri favorabile firmei, GSK nu va mai plăti nici pentru conferințe pe teme medicale.Un purtator de cuvânt a declarat pentru BBC că prin acest mod s-au înregistrat conflicte de interese.

În acest context, GSK anunță că planfică un nou sistem în care organizațiile independente, precum universitățile, ar putea primi subvenții din partea firmei în cazul în care doresc participarea la conferințele medicale a unui doctor specific, scrie Paginamedicală.ro.

„Astăzi, schițăm un obiectiv viitor format dintr-un set de măsuri de modernizare a relației noastre cu reprezentanții din sănătate. Aceste măsuri sunt concepute pentru a aduce un aport de calitate și de încredere mai mari, așa încât, oricând am discuta cu un doctor sau cu o asistentă, să fie pus interesul pacientului pe primul loc”, a spus directorul executiv GSK, Andrew Witty.

Reprezentantul medicilor, Vivienne Nathanson, șefa secției de știință și etică din cadrul British Medical Association (BMA) este de părere că decizia luată de marele producător este plauzibilă.

„Chiar dacă suntem de acord ca GSK sa nu sponsorizeze direct medicii pentru a merge la întâlniri, suntem mulțumiți că vor continua să sprijine financiar educația. Este o plăcere să vedem cum un mare producător farmaceutic precum GSK recunoaște că se poate reduce actul de influență nejustificată”.

Totodată, GSK spune că reprezentanții de vânzări vor fi recompensați pentru „cunostințe tehnice” și „calitatea serviciului”, scopul fiind îmbunătățirea sănătății pacientului”.
„Sperăm ca și celelalte companii vor urma planul înaintat și aplicat de GSK. Dar este un drum lung de urmat dacă vrem să eliberăm medicina de influențele industriale. Doctorii au fost prea dispuși să se compromită în tot acest timp”, a spus Fiona Godlee, editor la British Medical Journal și lider de campanie împotriva influențelor industriei în medicină, conform Reuters.

Compania a luat această decizia după ce s-a pomenit în mijlocul unui scandal. Atunci poliția din China a descoperit că GSK cheltuia aproape jumătate de miliard de dolari în agenții de turism și consultanță pentru a mitui doctorii chinezi. Compania a negat însă acest lucru.

 

Articole relaționate:

Responsabilii europeni din industria farmaceutică resping acuzațiile precum că anumite grupuri comerciale ar mobiliza pacienți care să susțină studiile clinice 

Big Pharma, o companie farmaceutică gigant din lume, acuzată că mituiește oficialii pentru a-i permite vânzarea unor medicamente periculoase 

În Spania a intrat în vigoare coplata farmaceutică în spitale. Unele comunități autonome refuză să o aplice