Redactor: Sorina Bujarov

Greutatea sănătoasă sau ideală a unei persoane depinde de mai mulți factori, susțin specialiștii. Din acest motiv este mai greu de calculat. Astfel, în funcție de vârstă, sex, forma corpului, densitatea oaselor, masa musculară în raport cu grăsimea, starea de sănătate generală și înălțime puteți afla care este greutatea dumneavoastră ideală.

Greutatea sănătoasă poate fi diferită de la o persoană la alta, chiar dacă acestea sunt de același sex și înălțime, susțin oamenii de știință, citați de medicalnewstoday.com. De aceea, nu ar trebui să vă comparați cu oamenii din jurul dumneavoastră, pentru că toate persoanele sunt diferite și s-ar putea ca greutatea corporală spre care tindeți să nu fie tocmai acea ideală. Experții sunt de părere că greutatea ideală pentru fiecare persoană diferă chiar și de la o țară la alta. Astfel, o greutate sănătoasă în Marea Britanie sau SUA este puțin mai mare decât, spre exemplu, în Olanda.

Cum se calculează indicele de masă corporală (IMC). Indicele de masă corporală și raportul talie-sold sunt două modalități prin care specialiștii calculează greutatea ideală aproximativă. Astfel, greutatea persoanei este împărțită la înălțimea ridicată la pătrat. Spre exemplu, dacă o persoană cântărește 80 de kilograme și are o înălțime de 1,8 de metri, atunci 80 se împarte la 3,24, adică înălțimea la pătrat. Astfel se calculează indicele de masă corporală, care în acest caz este egal cu 24,69.

În majoritatea țărilor lumii, inclusiv din America de Nord și Europa persoanele al căror indice de masă corporală este egal cu 18,5 sunt considerate subponderale, indicii de la 18,5 și 24,9 sunt considerați ca fiind ideali sau sănătoși, iar supraponderale sunt considerate persoanele care au indicele de masă corporală peste 30. În unele țări însă greutatea ideală are un indice mai mic decât 20.

Dezavantajul IMC este faptul că nu ia în considerare și alți factori. Specialiștii spun că oamenii au standarde diferite la densitatea osoaselor și la grăsimea corporală, iar IMC nu-i ia în considerație. Așa deci, specialiștii susțin că indicele de masă corporală are următoarele dezavantaje: subestimează grăsimea corporală la persoanele obeze sau supraponderale și supraestimează grăsimea din masa musculară.

Cum se calculează raportul talie-șold. Pentru a calcula raportul talie-șold se împarte circumferința taliei la circumferința șoldurilor. La persoanele mai slabe, se măsoară talia la punctul cel mai îngust, iar la persoanele cu burta mare se măsoară talia la câțiva centimetri mai sus de buric. Spre exemplu, în cazul în care o femeie adultă are o talie de 67,5 de cm și șoldurile de 90 de cm, atunci se împarte 67,5 la 90 cm și se obține raportul, care în acest caz este egal cu 0,75.

Raportul talie-șolduri dă un rezultat mult mai bun în ceea ce privește greutatea sănătoasă, în comparație cu IMC. Potrivit oamenilor de știință, la persoanele cu corpul în formă de măr raportul talie-șold este mai mare, iar aceasta reprezintă un risc mai sporit pentru bolile în curs de dezvoltare, cum ar fi problemele cardiovasculare. Cercetătorii explică că o persoană cu corpul în formă de măr are mai multă grăsime pe talie, în timp ce la corpul în formă de pară, grăsimea este acumulată pe șolduri. Specialiștii mai spun că femeile ale căror raport talie-șolduri este sub 0,8 tind să fie mai sănătoase și mai fertile. Acest indice arată că riscul de dezvoltare a mai multor tipuri de cancer, boli cardiovasculare, diabet sau alte maladii este mult mai mic.

Care este grăsimea ideală a corpului. Grăsime esențială este grăsimea necesară pentru supraviețuire. Potrivit specialiștilor, femeile au mai multă grăsime esențială decât bărbații. Astfel, femeile adulte au 13% de astfel de grăsime, în timp de bărbații- 10%. În mare parte, aceasta servește pentru a proteja organele interne situate în abdomen și torace. Însă procentajul total de grăsime include atât grăsimea depozitată, cât și cea esențială.

Potrivit Consiliului American de Exerciții, procentele de grăsime la bărbați și femei trebuie să fie următoarele: grăsimi esențiale: bărbați 2-4%, femeile 10-12%, la sportivii de sex masculin 6-13%, femei care faac sport -14-20%, bărbați care nu practică sportul- 14-17%, femei care nu fac sport- 21-24%. Totodată, excesul de greutate de sex masculin trebuie să fie doar între 26-37%, iar la femei- 32-41%, iar la bărbații obezi- peste 38%, iar femeile obeze- peste 42%

Specialiștii susțin că calcularea procentului de grăsime este modul ideal de măsurare a stării generale de sănătate, pentru că este singura care include compozitia adevărată a corpului. Procentajul grăsimii din corp se calculează cu ajutorul unui aparat numit Air Displacement Plethysmography. 

 

Articole relaționate:

Adolescentă în stare gravă la spital, după ce a înghițit vată medicinală ca să slăbească

Acupunctura urechii stimulează pierderea în greutate 

Cele mai frecvente greșeli pe care le comiți atunci când ții dietă. Cum le poți evita