Autor: Irina Papuc

În Republica Moldova, persoanele cu probleme mentale, care sunt spitalizate în internatele psihoneurologice sunt bătute cu bâtele, insultate, cazate în camere mizere și lipsite de produse elementare de igienă. Acestea sunt constatările Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM)  care a monitorizat în ultimele șase luni șase instituții psihiatrice și modul în care sunt respectare drepturile omului.

Instituțiile monitorizate sunt Internatul psihoneurologic, comuna Cocieri, din raionul Dubăsari, Internatul psihoneurologic, din comuna Bădiceni, raionul Soroca, Internatul psihoneurologic din satul Brînzeni, raionul Edineţ, Internatul psihoneurologic din municipiul Bălţi și Casa-internat pentru băieți cu deficienţe mintale.

Potrivit IDOM, în toate instituțiile monitorizate s-au constat cazuri de încălcare a drepturilor omului, o mare parte din bolnavi fiind nevoiți să trăiască fără haine de schimb, încălțăminte, lenjerie, periuțe de dinți, sampon și chiar fără chiloți.

Totodată, potrivit directorului IDOM, Vanu Jereghi, persoanele internate în aceste instituții au fost deseori bătute de către angajați cu bâtele, iar pentru a aplana conflictele acestora le erau administrate preparate psihotrope. În plus, sistemul de încălzire nu era funcțional, nici măcar lumină în camere nu era, deoarece becurile erau defecte. În plus, aceștia erau impuși să doarmă câte două persoane într-un singur pat. O altă încălcare a drepturilor omului este faptul că toți erau impuși să treacă testul HIV.

Toate cele șase instituții psihoneurologice se află în subordinea Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Potrivit sursei, responsabilii ministerului au examinat raportul și vor înlătura neregulile.

 

Articole relaționate:

Sarcini în plus. Medicii de familie vor consulta și oferi îngrijiri medicale pentru bolnavii cu tulburări psihice. Ministerul Sănătății promite stimulente 

Deficit de psihiatri în Moldova

Diabeticii, bolnavii de tuberculoză și cei cu deficiențe psihice – în grija medicilor de familie. Doctorii se tem că nu vor face față provocărilor