Redactor: Sorina Bujarov

Oamenii de ştiinţă s-au declarat optimiști și entuziamați de rezultatele preliminare ale unui studiu despre noul medicament împotriva acumulărilor de proteine din creier. Pastila contra maladiei Alzheimer ar putea fi plasată pe piață peste cinci ani.

Potrivit specialiștilor, noul medicament contra maladiei Alzheimer reduce cu până la 90% din acumulările sau plăcile de proteine cerebrale, care declanşează boala. Acesta va fi testat în viitorul apropiat pe câteva mii de pacienţi, informează dailymail.co.uk. Dacă testele clinice vor avea succes, noua pastilă va fi de mare ajutor persoanelor cu un risc crescut de a dezvolta Alzheimer şi care prezintă probleme de memorie la vârsta mijlocie.

În cadrul unui studiu cercetătorii au remarcat că la pacienţii cu Alzheimer anumite acumulări cerebrale, denumite proteine beta-amiloide, se lipesc de celulele cerebrale provocând modificări la nivelul memoriei, a stării de dizpoziţie şi a comportamentului zilnic. Anterior, un studiu realizat pe 200 de pacienţi, dar și alte studii, au arătat că acest medicament reduce plăcile amiloide cu până la 90 de procente. Potrivit autorilor studiului, atât voluntarii sănătoşi, cât şi pacienţii diagnosticaţi cu maladia Alzheimer au luat acest medicament şi nu au prezentat efecte secundare serioase.

Noul test clinic va fi realizat pe un eşantion de peste 3.000 de persoane din 21 de ţări.Prima fază, de 18 luni, a studiului, va include 1.960 de pacienţi cu o formă uşoară sau moderată de Alzheimer. A doua fază a studiului, care va dura doi ani, va fi realizată pe 1.500 de pacienţi care se află în primele stadii ale bolii și care prezintă dificultăţi de memorie.

Potrivit medicului Craig Ritchie de la Imperial College din Londra, noul medicament - intitulat MK-8931 - va fi produs sub forma unei pastile, pentru a fi uşor de administrat.

 

Articole relaționate:

Leneveala ar putea crește riscul apariției pierderilor de memorie 

Fructe și legume proaspete, nuci și pește în loc de medicamente ar putea fi remediul cel mai eficient pentru lupta cu demența 

În Moldova, demența îi afectează cel mai mult pe vârstnici