Autor: Irina Papuc

Managerii instituțiilor de sănătate publică vor fi aleși prin concurs, și nu prin ordin al Ministerului Sănătății. Decizia urmează a fi implementată din 2015 și ar urma să asigure o mai mare transparență în procesul de numire al acestora în funcții.

Conform Strategiei Naționale de Sănătate Publică 2014-2020 din anul următor directorii instituțiilor de sănătate publică urmează să fie aleși în baza unui concurs, și nu prin ordinul Ministerului Sănătății cum are loc acum. Potrivit vicedirectorului Centrului Național de Sănătate Publică noua modificare va stimula competivitatea, deși există puțini pretendenți care ar face față funcției, mai ales în instituțiile de nivel raional.

„Putem număra pe degete specialiștii care întrunesc condițiile de angajare și care nu au atins vârsta pensionării. În raioane va fi greu, pentru că nu îmi imaginez o avalanșă de cereri”, spune Ion Șalaru, vicedirectorul Centrului Național de Sănătate Publică. Totuși situația se va schimba din 2016 când centrele raionale urmează să fie regionalizate, iar un singur centru va deservi patru sau chiar cinci raioane, mai spune funcționarul. Șalaru crede că funcționarii vor fi siguri că mandatul lor nu se va termina odată cu schimbarea puterii politice așa cum s-a mai întâmplat, ceea ce le va permite să elaboreze și să ducă la bun sfârșit toate reformele din instituție.

Cea mai mare bătălie se va duce pentru cele două instituții din Capitală – Centrul Național și cel Municipal de Sănătate Publică. La cărma primei instituții a stat cel mai mult Ion Băhnărel, profesor universitar. Din 2005 până în 2007 acesta a deținut funcția de medic șef-sanitar de stat și director general al Centrului Național Științifico-Practic de Medicină Preventivă, iar din 2010 a revenit în funcția de director al CNSP.

Cea mai recentă investire a avut loc în această vară, când în calitate de director al Centrului Municipal de Sănătate Publică a fost numită Luminița Suveică, fosta șefă a Direcției Sănătate de la Primărie. Ea spune că angajarea prin concurs nu o va dezavantaja în niciun fel la următorul mandat, deoarece crede că a fost alesă în această funcție anume pentru profesionalism.

„Eu n-am muncit pentru remunerare, ci din dedicație și sper că aceste resurse nu se vor epuiza curând. Am fost numită în funcție pentru profesionalism și vreau să fac multe schimbări”, a precizat aceasta.

 

Articole relaționate:

În funcție la spital, doar cu un proiect de management 

Sănătatea publică, pe umerii nimănui. Specialiștii din cadrul acestui serviciu devin mai puțini pe an ce trece