Redactor: Sorina Bujarov

Nouă femei din Suedia aubeneficiat de un transplant de uter. Toate intervențiile au decurs cu succes. Medicii responsabili pentru proiectul inovator spun că, în curând, acestea ar putea încerca să rămână însărcinate. Acesta este primul experiment, pe scară largă, de transplant al uterului, pentru a vedea dacă această metodologie le poate ajuta pe femei să rămână însărcinate.

Femeile participante la proiect și-au pierdut uterul din cauza cancerului de col uterin ori s-au născut fără acesta, scrie theage.com.au. Cele mai multe dintre ele au sub 30 de ani.

„Aceasta este un nou tip de chirurgie. Încă nu există nici un manual la această temă”, a declarat doctorul Mats Brännström, coordonatorul proiectului și lector la facultatea de obstetrică și ginecologie a Universității din Gothenburg. Luna viitoare, Brännström și colegii săi vor organiza primul seminar din lume la care se va discuta noua metodologie. După aceasta, echipa de medici plănuește să publice un raport științific despre realizările lor.

Aceștia susțin că cele nouă transplanturi de uter au decurs bine. La șase săptămâni de la operație, la majoritatea femeilor au apărut primele semne precum că uterul este funcțional. Una dintre ele însă a avut o infecție în uter și recent au apărut unele semne de respingere din partea organismului. Coordonatorului proiectuluibsusține totuși că, până acum, niciuna dintre femeile participante la proiect și nici donatorii nu au dat complicații, după intervenția chirurgicală, toate fiind externate la câteva zile de la intervenție.

Operațiunile de transplant nu au inclus însă și conectarea uterului la trompele uterine. Astfel, femeile nu vor putea să rămână însărcinate pe cale naturală. Acestea însă au  propriile ovare, care pot face ovule. Înainte de operație, medicii au colectat câteva ovule pentru a crea embrioni prin fertilizare in vitro. Embrionii au fost congelați, iar medicii urmează să le implanteze în uter, după care femeile ar putea da naștere unor copii.

Această procedură oferă femeilor speranța de a avea copii biologici. Și experții în fertilitate au salutat noua metodologie, însă au menționat că nu se știe cum va influența transplantul sănătatea copiilor. 

 

Articole relaționate:

Un băiețel de trei ani a suportat cu succes o operație de transplant cu cinci organe 

Operaţie incredibilă, medicii chinezi au ataşat mâna retezată a unui pacient la glezna acestuia 

Succes în medicina din Moldova: a fost realizată prima operație pe creier fără anestezie generală. Pacientul a fost conștient și a vorbit în timp ce medicii îi extirpau o tumoare