Autor: Lilia Alcază

Centrele de Sănătate din sate vor fi completate cu asistenți medicali comunitari. Cel puțin așa prevede un ordin al Ministerului Sănătății privind asistența medicală primară, care urmează să fie pus în aplicare din 27 ianuarie. Pentru că nu cunosc prea multe despre noua funcție, directorii instituțiilor medicale primare presupun doar că acești lucrători ar urma să aibă grijă de pacienții ce suferă de maladii sociale.

Pentru început această funcție urmează să fie îndeplinită de un asistent al medicului de familie, cu experiență bogată de muncă și care va fi reprofilat în asistent medical comunitar. Conform documentului un asistent medical comunitar va reveni la 2 mii de locuitori.

Deși, ordinul Ministerului Sănătății a fost emis încă pe 30 decembrie 2013, majoritatea directorilor instituțiilor medico-sanitare de asistență medicală primară spun că au aflat abia pe 10 ianuarie despre document. Cel puțin atunci acesta a apărut pe site-ul Ministerului Sănătății.

Stelian Cucu, director al Centrului Medicilor de Familie din Ialoveni a menționat pentru Sănătate Info că știe despre existența unui astfel de ordin, dar are multe întrebări cu privire la crearea noii funcții de „asistent medical comunitar”, modul de salarizare a acestor specialiști și procedura de calificare a lor.

„Presupun că asistenții medicali comunitari se vor ocupa de pacienții cu maladii sociale, cum ar fi tuberculoza și psihiatria, dar nu exclud că ar putea avea și alte funcții suplimentare. Vreau să cred că acești specialiști noi vor fi remunerați nu mai rău decât actualii asistenți medicali sau, cel puțin, la același nivel, în caz contrar nu este logic, având în vedere contingentul de bolnavi cu care vor trebui să lucreze”, a precizat Stelian Cucu.

Acesta mai spune că potrivit ordinului Ministerului Sănătății, în raionul Ialoveni la 100 de mii de locuitori urmează să fie create 50 de funcții de asistent medical comunitar.

La rândul său, directorul Centrului Medicilor de Familie din Briceni, Liviu Petrov a spus că a convocat o ședință pentru a discuta modificările ce urmează să fie realizate în instituția sa.

„Este necesar ca Ministerul să definitiveze obligațiile acestor specialiști și să emită o dispoziție în care să specifice detaliat cu ce se vor ocupa ei. Noi credem că asistenții medicali comunitari vor trebui să treacă o anumită instruire sau măcar niște cursuri de perfecționare ca să-și poată îndeplini atribuțiile”.

Încercările noastre de a lămuri mai multe detalii privind acest ordin nu au avut succes. Vice-ministrul Sănătății, Octavian Grama, responsabil de îndeplinirea documentului, nu a răspuns la telefon.

Potrivit rezultatelor unui studiu realizat de Centrul Național de Management în Sănătate, în Moldova activează în prezent mult mai puțini medici de familie decât prevede cadrul normativ acceptat de Uniunea Europeană – 6,6 la 10 mii de oameni. Situația este deosebit de gravă în raioane de sud – Cantemir, Cimişlia, Leova sau Căuşeni, unde nivelul de asigurare cu medici variază de la 2,6 până la 3,9 pentru 10 mii de locuitori. Asta înseamnă că un doctor din această regiune este nevoit să facă față de unul singur la 2.500 de oameni, în timp ce legislația Republicii Moldova prevede că această cifră nu trebuie să fie mai mare de 1.500. Totodată, nu există o statistică oficială a numărului de asistenți medicali care muncesc în Republica Moldova, ci doar o evidență a funcțiilor ocupate de către aceștia. Asta pentru că un asistent medical poate fi angajat concomitent în câteva instituții medicale. 

 

Articole relaționate: 

Doctorii moldoveni, care lucrează prin cumul, spun că o fac pentru a-și dezvolta abilitățile profesionale, dar și pentru salariu 

Moldova, sursă de cadre medicale pentru statele europene. Topul țărilor preferate de medicii moldoveni 

Insuficiență de medici de familie. Statisticile sunt sumbre și pentru anii următori