Autor: Sorina Bujarov

Majoritatea moldovenilor, mai exact 61 la sută, consideră că scumpirea țigărilor, ca urmare a majorării accizelor, poate determina reducerea consumului de tutun, contribuind astfel la îmbunătăţirea sănătăţii oamenilor. Așa arată datele studiului privind opinia populaţiei în legătură cu pericolul expunerii la fumul de tutun şi eficienţa legilor antifumat, realizat de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate.

Și fumătorii susțin această afirmație. Cercetarea arată că fiecare al doilea moldovean care fumează este de părere că mărirea prețului la țigări, ca urmare a creșterii taxelor, îi poate determina pe oameni să fumeze mai puțin. În același timp, doar 6 la sută dintre respondenți cred că o astfel de măsură nu i-ar convinge pe fumători să fumeze mai puțin.

Același studiu arată că cei mai mulţi fumători moldoveni, mai exact 48 la sută, sunt de acord, total sau parţial, cu afirmaţia că majorarea taxelor la ţigări îi demotivează pe minori să le cumpere reducând astfel consumul de tutun în rândul acestora.

Studiul privind opinia populaţiei în legătură cu pericolul expunerii la fumul de tutun şi eficienţa legilor antifumat a fost publicat în aprilie 2013. La el au participat 1.200 de respondenți, de la 18 ani și mai mult, de pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Marja de eroare este de plus/minus 3%.

Anterior, ministrul Sănătății, Andrei Usatîi spunea că statul cheltuie anual aproape un miliard de lei pentru tratamentul bolilor cauzate de fumat.

 

Articole relaționate:

Industria tutunului a pierdut o luptă. Guvernul a aprobat astăzi proiectul de lege privind controlul tutunului 

Nouă din zece moldoveni susțin interzicerea fumatului în locurile publice și la locurile de muncă închise, deoarece consideră că acesta le afectează foarte grav sănătatea 

Patronii unor cafenele și restaurante din Chișinău, premiați pentru faptul că au interzis fumatul în localurile lor. „Sănătatea e mai importantă decât banii obținuți de la clienții fumători”