Autor: Sorina Bujarov

Tot mai multe femei din Republica Moldova nasc prin cezariană. Datele prezentate de Biroul Național de Statistică arată că numărul acestora crește constant. Astfel, în ultimii nouă ani numărul nașterilor efectuate printr-o astfel de intervenție a crescut până la 15,6 la sută, din totalul nașterilor primite.

Dacă în 2005, din 1.000 de nașteri 100 de copii se nășteau prin cezariană, în 2012 numărul acestora a ajuns până la aproape 157. Specialiștii spun că această creștere nu este argumentată.

„Odată cu creșterea operațiilor de cezariană trebuie să scadă mortalitatea infantilă sau maternă, deoarece aceasta este indicată în cazul complicațiilor. La noi, numărul de nașteri prin cezariană crește, însă indicele mortalității infantile sau materne nu a scăzut decât cu foarte puțin. De aici putem deduce că creștere nu este argumentată”, afirmă Valentin Friptu, obstetrician ginicolog.

Pe lângă factorii medicali, mai există și alte motive ce obligă medicii să efectueze operația de cezariană, mai spune medicul.

„Astăzi, femeile pun pe primul plan cariera, de aceea prima naștere este după 30 de ani. Astfel, ca să nu pună în pericol viața copilului sau a mamei, medicii preferă să efectueze operația de cezariană”, a mai adăugat specialistul.

Acesta mai spune că și medicii se fac responsabili de creșterea numărului de nașteri prin cezariană în Republica Moldova.

„Unii medici preferă să facă repede cezariana și să se elibereze. Astfel nu este obligat să stea o noapte întreagă lângă pacient. Niciodată însă acesta nu trebuie să dea prioritate operației de cezariană, pentru că intervenția presupune riscuri”, mai spune el.

Un alt motiv este că mulți medici se tem de malpraxis, mai spune specialistul, iar efectuând o operație de cezariană, medicii reduc la minim acest risc.

O altă cauză a creșterii numărului nașterilor prin cezariană este și faptul că s-a mărit numărul indicațiilor pentru această intervenție, spune un alt specialist.

„În anii trecuți, femeilor cu patologii extragenitale grave, cu operații la cord sau celor cu un singur rinichi, le era contraindicată sarcina. Acum însă ele pot avea copii, doar că născuți prin cezariană”, afirmă Ștefan Gațcan, managerul Institutului mamei și copilului.

Dacă în anii trecuți, operația de cezariană era efectuată din cauza problemelor de sănătate ale mamei, acum majoritatea acestora se fac din cauza complicațiilor la copil, mai spune specialistul, pentru că tot mai mulți copii se nasc sub 1.000 de grame.

Un alt argument privind sporirea numărului de operații de cezariană este faptul că tot mai multe femei rămân însărcinate prin metoda fertilizare in-vitro, iar în acest caz este indicată nașterea prin intermediul intervenției chirurgicale.

Și femeile au devenit mai pretențioase, afirmă Ștefan Gațcan, deoarece solicită cezariană, pentru a nu simți durerile nașterii.

„În ultima perioadă crește numărul femeilor care vor cezariană. E dreptul lor să aleagă metoda prin care vor să nască. Totuși medicii le atenționează că nașterea pe cale naturală este mai sigură, dacă sarcina nu este cu complicații. Totuși, fiecare alege ce vrea”, susține managerul Institutului mamei și copilului.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în Republica Moldova, în 2012 s-au născut peste 39.800 de copii.

 

Articole relaționate:

Spitalele private efectuează mai multe operații de cezariană decât cele publice 

Nașterile prin cezariană cresc riscul de obezitate la copii 

Gravidele din România nu mai vor să nască pe cale naturală. Jumătate dintre copiii români vin pe lume prin cezariană