Autor: Sorina Bujarov

Pe lângă rândul de pacienți, care crește semnificativ în timpul iernii, lucrătorii medicali de la țară mai au o altă grijă care le împovărează activitatea- încălzirea. Marea majoritate a Centrelor Medicilor de Familie sau a Oficiilor de Sănătate din satele Republicii Moldova se încălzesc cu sobe. Unii spun că se descurcă binișor, alții însă recunosc că încălzirea le dă mari bătăi de cap.

„Cărbuni avem mulți, însă lemne nu prea. De curând am tăiat un copac și din acesta mai facem focul. Ne străduim să facem călduț, pentru că la consultații vin și copii mici, însă nu se compară condiții pe care le avem noi față de cele din cabinetul unui medic de la oraș”, mărturisește Olga, o asistentă medicală de la Centrul medicilor de familie din satul Colibași, raionul Cahul.

 „Trebuia încă din toamnă să ne mutăm în altă clădire, unde este încălzire cu gaz, însă n-am mai reușit”, a adăugat aceasta.

Asistenta medicală mai spune că transferul este planificat pentru luna februarie, însă dacă această mutare iarăși se va amâna, nu mai știu de unde vor lua lemne pentru a se încălzi.

Și în Centrul medicilor de familie din satul Caplani, raionul Ștefan-Vodă, lucrătorii medicali se încălzesc la sobă. Aceștia spun că datorită temperaturilor mai blânde din această iarnă și la ei în centru este mai cald. Cu toate acestea, oricum sunt nevoiți să mai economisească, spun ei.

„Anul acesta iarna e mai blândă. Facem focul și se menține călduț până la amiază. După masă nici pacienți nu prea vin și deja nu mai facem focul, pentru că trebuie să economisim. Anii trecuți era mai greu, pentru că persoana care făcea focul mai fura din cărbuni și lemne”, mărturisește o asistentă medicală, care nu a vrut să-și dezvăluie numele, din frică că va fi pedepsită pentru că a stat de vorbă cu jurnaliștii.

Aceasta mai spune că uneori pacienții refuzau să lase haina, deoarece era prea frig.

„Unii nu vroiau să se dezbrace pentru control, era prea frig. Spuneau că vor veni când va fi cald. Alteori medicii controlau pacienții îmbrăcați”, povestește femeia.

De când au trecut la autofinanțare, încălzirea instituțiilor medicale a devenit problema administrației acestor centre, spune Maria David, medic de familie în satele Bujor și Onești din raionul Hâncești. Acest fapt le simplifică situația, deoarece fiecare își cunoaște necesitățile, iar în funcție de aceasta pot cumpăra exact necesarul de care au nevoie, fără să fie nevoiți să economisească lucrând în frig.

„Acum e mai ușor. Noi știm exact ce necesități avem și cât putem să cumpărăm. Ne permitem să facem și rezerve”, explică aceasta.

Și pacienții sunt mai mulțumiți acum, spune medicul, deoarece nu îngheață așteptând să intre la medic și nici atunci când medicul îi consultă.

 

Articole relaționate:

Medici la țară - se încălzesc de la soba cu lemne şi oferă consultaţii medicale în prezenţa mai multor bolnavi