Autor: Irina Papuc

Achită mii de lei din salariu în contul poliţei de asigurare, pe care spera că o va putea folosi, ca să afle cu stupoare că de fapt poliţa de asigurare nici nu este activată şi că ar trebui să o cumpere în sumă fixă. Este situaţia unei femei din Chişinău care a aflat că nu poate beneficia de servicii medicale şi nici de medicamente gratuite din cauza unei „lacune legislative”.

Nadia Lefter munceşte legal într-o organizaţie de mai mult timp. Aceasta a încheiat cu compania un contract de prestări-servicii. Totul a fost în regulă până când s-a îmbolnăvit şi trebuia să meargă la doctor.

„Mi s-a spus că eu nu am poliţa activată, aşa că a trebuit să achit consultaţia medicului de familie şi suplimentar de ce aveam nevoie. M-am întors la serviciu şi am încercat să aflu de ce nu am poliţa activă. Eu nu plătesc ca şi alţi angajaţi 3,5 la sută din salariu, ci 7 la sută, iar după majorarea din acest an deja 8 la sută integral. Este logic să pot beneficia de consultaţii gratuite”, spune indignată aceasta. Când a încercat să afle de la Compania Naţională de Asigurări în Medicină care este problema, lucrurile s-au complicat şi mai mult.

„Mi-au spus scurt că este vorba despre o lacună legislativă şi că ar trebui să cumpăr poliţa în sumă fixă şi că pot beneficia de reducere chiar, dacă o cumpăr în primele trei luni ale anului. Am solicitat o discuţie cu cineva din conducerea CNAM, dar până acum nu am niciun răspuns”, mai spune Lefter.

Responsabilii de la Compania Naţională de Asigurări în Medicină nu au răspuns la telefon pentru a explica de ce lacună legislativă este vorba. Folosind un alt nume am sunat la CNAM, motivând că ne confruntăm cu o problemă similară. Juriştii însă ne-au răspuns cu totul altceva.

„În mod normal ar trebui să aveţi poliţa activată şi să beneficiaţi de pachetul de servicii pe care îl acoperă. Persoana vinovată este de la compania dumneavoastră care nu a prezentat listele de evidenţă şi va fi pedepsită pentru acest lucru, de la 10 până la 20 de unităţi convenţionale”, ne-a răspuns un jurist al CNAM.  

Regulamentul privind modul de completare, eliberare şi evidenţă a poliţelor de asistenţă medicală, aprobat prin Hotărârea de Guvern 1015 din 2006 prevede expres că poliţa medicală trebuie să fie eliberată persoanelor care sunt angajate prin contract individual de muncă sau pentru prestarea de servicii permise de legislaţie.

Poliţa de asigurare medicală s-a scumpit în acest an, atât în sumă fixă, cât și sub formă de contribuţie procentuală. Astfel acum, oamenii care îşi doresc să fie asiguraţi pot cumpăra poliţa la preţul de 4.056 de lei, în timp ce contribuţia din salariu a crescut de la 7 la 8 procente, dintre care angajatorul achită 4 la sută, iar restul - angajatul. 

 

Articole relaționate:

Moldovenii neasigurați își pot procura, în următoarele trei luni, polița medicală la jumătate de preț sau chiar de trei ori mai mic 

Vom plăti mai mult pentru poliță, iar majoritatea banilor adunați la CNAM vor merge către spitale și medicina de familie 

CNAM-ul explică de ce se majorează prețul poliței de asigurare medicală. Fondul va acoperi și cheltuielile pentru operațiile de transplant și Programele de Naționale de tratament a TBC, HIV/SIDA