Autor: Irina Papuc

Avizul Ministerului Finanțelor la Legea Antitutun se pare că totuși a fost scris de către o persoană care are interese în industria tutunului. Autorul documentului cu scandal ar fi Ion Borodac, acum manager taxe și impozite de la compania Japan Tobacco International. Numele acestuia apare în detaliile despre autorul documentului și cel care a făcut ultimele redactări la text. Aceste detalii pot fi verificate oricând, la orice document Word. În cazul avizului cu pricina numele lui Ion Borodac apare și la autor și la persoana care a redactat ultima oară textul.

După ce săptămâna trecută am adus un exemplu clar că există similitudini în textele avizelor elaborat de către Ministerul Finanțelor și cel al industriei tutunului, acum mai există o dovadă. În detaliile despre autorul documentului Word apare numele lui Ion Borodac, mai exact numele calculatorului utilizatorului. De cele mai multe ori angajații își numesc calculatorul de serviciu cu numele propriu. Din detaliile pe care ni le-a oferit chiar avizul cu bucluc, documentul a fost creat pe data de 31 decembrie, iar ultima modificare a fost făcută pe 20 ianuarie. Timpul total de editare a fost de 741 de minute și conține 20 de pagini.

Întâmplător sau nu, numele lui Ion Borodac apare încă pe site-ul oficial al Ministerului Finanțelor. Acesta a fost șef al Serviciului Reprezentare și Protocol. Angajații de-acolo ne-au confirmat că Borodac nu mai lucrează de cel puțin doi ani la minister.

Ne-am convins de acest lucru accesând contul de LinkedIn al lui Ion Borodac. El precizează în CV-ul lui că a fost angajat al Ambasadei Moldovei în Estonia timp de nouă luni, după care din ianuarie 2010 și până în luna iulie 2012 a fost angajat la Ministerul Finanțelor. Noua lui funcție este de manager taxe și impozite de la JTI (Japan Tobacco International).

Am încercat să luăm legătura cu Ion Borodac, însă acesta nu a răspuns la telefonul mobil pentru a ne răspunde la întrebări.

Amintim faptul că am scris săptămâna trecută despre faptul că două avize pe marginea Legii Antitutun trimise Ministerului Sănătății semănau izbitor de mult, iar unele propoziții erau similare și la amplasarea virgulelor. Problema este că unul dintre avize era al Ministerului Finanțelor, iar cel de-al doilea era trimis de către industria tutunului. Ministrul Finanțelor, Anatol Arapu a declarat anterior că nu știe cum se explică acest fapt, dar a precizat că se va informa. Ulterior, el n-a mai răspuns la telefon.

 

Citește la aceeși temă:

Legea Antitutun, supusă unor modificări după aprobarea de către Guvern. Industria tutunului „scrie” avize în locul ministerelor prin care argumentează impactul „financiar” al legii asupra sistemului  

Industria tutunului încearcă pe toate căile să-și apere interesele. Juriștii întrezăresc o schemă de corupție sau lobby din partea producătorilor de țigări și Ministerul Finanțelor