Redactor: Sorina Bujarov

Persoanele care obișnuiesc să se bronzeze artificial la solar se expun unui risc de cancer mai mare decât atunci când fumează, susțin oamenii de știință. Analizâd mai multe studii făcute anterior, experții americani au ajuns la concluzia că bronzatul artificial este vinovat de apariția unui număr mai mare de cazuri de cancer decât numărul de cazuri provocate de fumat.

„Știm că bronzatul la solar este legat de apariția cancerului. Ceea ce am vrut să aflăm a fost cât de mare este expunerea în SUA și la nivel internațional”, afirmă Eleni Linos, specialist în dermatologie și lector la Universitatea din California, San Franciso, citat de foxnews.com.

În ultimii ani, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Asociația medicilor dermatologi din SUA avertizează continuu asupra acestui obicei periculos al femeilor. În 2009, OMS a atenționat despre faptul că dispozitivele de bronzare artificială sunt foarte cancerigene.

Conform unui studiu facut în 2007, persoanele care s-au bronzat artificial înainte de a împlini vârsta de 30 de ani au un risc cu 75% mai mare de a face melanom, adică cea mai gravă formă de cancer de piele. Experții americani au analizat informațiile colectate de la studiile efectuate între anii 1986 și 2012.

Informațiile colectate de către cercetători vizau 500.000 de persoane din SUA, Australia și 14 țări din estul și vestul Europei. Analizând aceste informații cercetătorii au ajuns la concluzia că 36% dintre adulți și 55 la sută dintre studenți au mers la solar măcar o dată în viață. În același timp, 43 la sută dintre studenți au recunoscut că merg la solar pentru a se bronza.

Indiferent de vârsta acestora, femeile au mers cel mai des la solar, arată datele studiului. Din cauza acestui obicei, cercetătorii spun că anual se înregistrează aproximativ 430.000 de persoane fac cancer de piele, în timp ce fumatul este vinovat de apariția a 363.000 de cazuri de cancer anual. 

 

Articolea relaționate:

Percepția denaturată a frumuseții are urmări grave. Solarul te poate îmbolnăvi de cancer

Australia va interzice solarul. Autoritățile speră să reducă numărul deceselor provocate de cancer de piele