Autor: Irina Papuc

Studenţii de la Universitatea de Medicină din Republica Moldova spun că sunt nevoiţi să înveţe din cărţi învechite de peste 30 de ani. În domenii precum chirurgia generală se predau subiecte care demult sunt depăşite de progresul ştiinţific. Lectorii neagă că acest fapt, dar recunosc că manualele de specialitate nu conţin întotdeauna toată materia de care este nevoie, de aceea se descurcă singuri, adunând informaţii de pe internet sau cumpărând cărţi din banii proprii.

Irina Turtureanu este studentă la Facultatea de medicină generală. Ea spune că pentru obiectul obligatoriu  - chirurgia, este nevoită să înveţe dintr-un manual vechi de peste 30 de ani. „Sunt multe aspecte depăşite de timp pe care nu ar mai trebui să le studiem, precum sterilizarea mănuşilor sau a firelor de suturare. Acum nu mai este necesară dezinfectarea. Şi la examene se întâmplă să ne cadă subiecte din astea”, spune studenta. Ea zice că profesorii mai sar peste subiectele inutile, însă programul de studii este strict, iar lectorii îl respectă cu rigurozitate.

„Se întâmplă destul de des să mergem la biblioteca universităţii ca să luăm cărţi, dar cel mai des facem conspecte. Uneori, profesorii chiar ne dau parola de la contul lor pe diferite site-uri de specialitate de unde putem afla despre diferite inovaţii din sistem”, mai spune studenta.

Și alți viitori medici se plâng că pentru anumite specialități nici nu sunt manuale suficiente, chiar dacă sunt noi.

„Cărți noi mai avem, însă problema este că nu ajung pentru toți”, afirmă și Elena Furdui.

De cealaltă parte, lectorii care predau obiectul spun că studenţii exagerează. „Există o astfel de carte veche, dar avem şi mai noi, din 2011. Predăm din ambele”, spune Eugen Guţu. El mai susţine că n-a inclus studenţilor lui subiecte care nu mai sunt actuale. Totuşi,  Guţu recunoaşte că sursele de documentare puse la dispoziţie de către universitate nu întotdeauna sunt suficiente şi că recurge la sursele de informare de pe internet sau îşi cumpără singur cărţile.

Și șefa bibliotecii universității spune că studenții n-ar trebui să ducă lipsă de materiale informaționale, deoarece au la dispoziție atât cărți pe suport de hârtie, precum și o bibliotecă electronică.

„Dispunem de o bibliotecă electronică on-line și una off-line, astfel că studenții pot încărca informația pe stickere. Există și o sală de lectură. Tot ce trebuie să facă studenții este să vină până la bibliotecă”, afirmă Liubovi Karnaeva.

Potrivit ei, cele mai noi manuale de chirurgie în limba română sunt din anul 2008, iar în engleză sunt mai noi – din 2013. Cele mai multe manuale sunt cele sovietice, de care se plâng studenții și al căror autor este Victor Strucikov - peste1.350 de exemplare. Totuși, șefa bibliotecii spune că numai catedra poate evalua calitatea manualelor și numai la solicitarea lor unele pot fi scoase sau schimbate.

 

Articole relaționate:

Centru universitar de simulare virtuală în valoare de 45 de milioane de euro pentru studenții de la medicină

Viitorii medici evită specialitățile periculoase

Statul plătește, privații profită. Peste 90 la sută din rezidenții de la farmacie și stomatologie refuză să lucreze cu salarii de bugetari