Autor: Sorina Bujarov

În Republica Moldova, cei mai mulți copii de până la un an mor din cauza anomaliilor congenitale. Numărul micuților născuți cu astfel de probleme este în continuă creștere, spun specialiștii. Anul trecut, de exemplu, 63 la sută dintre decesele copiilor de până la un an au survenit din cauza acestor malformații, în timp ce în 2012 acest raport era de doar 38 la sută. Cei mai mulți copii care au murit din cauza malformațiilor congenitale sufereau de atrezia de esofag (dezvoltarea incompletă a esofagului) și hernie diafragmală (defecte embriologice ale diafragmului). Aceste anomalii pot fi provocate de fumat, substanțe narcotice sau diverse infecții intrauterine.

Specialiștii spun că această creștere ar trebui să le îngrijoreze inclusiv pe viitoarele mămici, deoarece odată cu sporirea incidenței acestor anomalii se înmulțesc și cazurile de malformații incompatibile cu viața. De asemenea cresc și numărul cazurilor de anomaliile asociate cu alte patologii, care de asemenea pot provoca decesul.

„Din păcate, cele mai multe cazuri de anomalii congenitale sunt incompatibile cu viața sau sunt asociate cu alte afecțiuni, din cazua cărora poate surveni decesul.  datele arată că în Moldova, 80 la sută dintre cazurile de malformații congenitale nu sunt compatibile cu viața”, afirmă Aliona Pisarenco, chirurg pediatru la Institutul Mamei și Copilului.

Doctorul spune că în majoritatea cazurilor se intervine chirurgical, însă eforturile sunt adesea zadarnice pentru cei mai mulți dintre micuți. Totuși, multe dintre malformațiile congenitale ar putea fi evitate, spun medicii. Totul depinde de atitudinea mamei față de propria sănătate în timpul și dinaintea sarcinii.

„Specific pentru Moldova sunt infecțiile intrauterine. Mamele nu sunt suficient de responsabile și nu merg regulat la medic. Ele trebuie să știe că e necesar să meargă la un medic ginecolog cu trei luni înainte de a concepe un copil. De asemenea, trebuie să treacă un test genetic, dacă vor să fie sigure că vor naște un copil sănătos. La noi foarte puține mame fac acest test”, mai spune specialistul.

Nu doar infecțiile intrauterine pot provoca malformații congenitale. Specialiștii mai spun că mamele care fumează și care consumă droguri, de asemenea, au un risc foarte mare de a naște copii cu anomalii congenitale. Tutunul, dar și substanțele narcotice pot provoca mutații genetice la copii nenăscuți. Un alt factor de risc pentru astfel de anomalii este sarcina timpurie, atunci când uterul mamei nu este suficient de dezvoltat pentru a găzdui fătul.

„În Republica Moldova întâlnim toate cazurile de risc pentru anomalii congenitale descrise în literatură. Femei prea tinere, mamei care fumează și se droghează, femei cu infecții ginecologice, dar și multe altele. Pe lângă acestea, mamele care suferă de anemii, la fel au un risc sporit să nască copii cu probleme congenitale. Toți aceștia sunt factori care pot fi evitați sau excluși”, susține Angela Maniuc, medic anesteziolog-reanimatolog.

Deși în unele cazuri aceste malformații sunt depistate timpuriu, mulți părinți preferă să păstreze copilul, în speranța că acesta va supraiețui. Așa explică medicii faptul că în Republica Moldova numărul deceselor cauzate de aceste anomalii este mai mare decât în alte țări.

„În SUA, spre exemplu, dacă părinții sunt anunțați că copilul se va naște cu malformații congenitale, ei renunță la copil, efectuează avort. La noi uneori lumea este informată prea târziu, când avortul nu poate fi făcut, dar de foarte multe ori părinții nu vor să facă avort, din motive religioase, chiar dacă știu că copilul nu va trăi”, afirmă Aliona Pisarenco, chirurg pediatru la Institutul Mamei.

În 2012, în Moldova 141 de copii au murit din cauza anomaliilor congenitale. 

 

Articole relaționate:

Anemia și hemoragiile, principalele cauze ce provoacă complicații la naștere. Acestea pot fi evitate, spun specialiștii, dacă mamele ar merge periodic la doctor și dacă medicii ar fi mai responsabili 

Nașteri cumpărate. Mămicile se plâng că plătesc cel puțin trei specialiști, pentru că aceștia asistă la venirea pe lume a pruncului 

Femeile care riscă să nască prematur vor fi transportate cu ambulanțe speciale la Chișinău. Autoritățile își propun astfel să salveze copii născuți cu o greutate de la 500 de grame