Autor: Irina Papuc

Trei copii au decedat anul trecut de mucoviscidoză, iar Asociația care apără drepturile acestor bolnavi afirmă că autoritățile din sănătate nu au luat măsurile necesare ca să le salveze viața. Totodată, reprezentanții Asociației condamnă declarațiile oficiale făcute de către ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri de miercuri, când a negat că ar exista probleme în asigurarea cu medicamente a acestor bolnavi.

În declarația care au publicat-o ieri, reprezentanții Asociației „Învingem fibroza chistică” menționează că acum niciunul dintre cele două antibiotice inhalatorii – Colestin și Tobramicin, nu este distribuit pacienților.

„Toți pacienții stau pe zero. Asociația a pus problema achiziției medicamentelor pentru 2013-2014 începând din luna aprilie și iată-ne la început de februarie 2014 cu divergențe, ”zâzanii” și discuții puțin productive. E cert faptul că din vara anului 2013 unii pacienți nu mai primesc antibiotic inhalator, iar acum suntem în 2014”.

În scrisoare se mai menționează că acum o săptămână Ministerul Sănătății i-a anunțat că pentru acest an au fost procurate peste 12 mii de flacoane de Colestin. Acestea s-ar afla la depozit și ar trece controlul calității. Acest stoc însă este insuficient și ajunge pentru zece luni sau chiar jumătate de an, mai precizează președintele Asociației, Vitalie Șuba.

În același timp, într-o scrisoare anexată, semnată de viceministrul Sănătății, Mihai Ciocanu, se anunță că de procurarea antibioticului Tobramicin urmează să se ocupe deja Institutul Mamei și Copilului, iar CNAM ar fi găsit și sursele necesare pentru acest lucru. Nu se cunoaște însă când vor avea loc procurările, prin care mecanisme și care este suma alocată de companie.

 

La ultima ședință a Executivului, ministrul Sănătății, Andrei Usatîi a fost întrebat de către premierul Iurie Leancă care este situația cu asigurarea bolnavilor de fibroză chistică cu medicamente. Usatîi a răspuns că nu există niciun fel de  probleme și că toată „zâzania” a fost pornită pentru lobby. Argumentul a fost că cineva dorește să cumpere un produs de „100 de ori mai scump”.

În această declarație există cel puțin două divergențe – în țară există un singur preparat pe bază de tobramicin și acesta este original. Cel puțin aceasta susține Svetlana Șiuca, specialistul în evidența căruia, sunt bolnavii de mucoviscidoză. Iar a doua este că trei copii au decedat pe parcursul anului trecut, în timp ce știința oferă șanse de supraviețuire de peste 40 de ani.

 

 

Articole relaționate:

Premierul, dus în eroare de către ministrul Andrei Usatîi. Bolnavii mor cu zile în lipsa medicamentelor, în timp ce ministrul afirmă că ele există. O firmă israeliană ar vrea să intre pe piață 

Bolnavii de fibroză chistică din Moldova mor cu zile. În Germania aceștia trec de 60 de ani: „Trebuie luate măsuri urgente. Oamenii care suferă de această maladie trebuie să ducă o viață normală”