Autor: Sorina Bujarov

Prim-ministrul Iurie Leancă îndeamnă deputaţii să susţină Proiectul de Lege privind controlul tutunului votat de către Cabinetul de Miniștri în decembrie anul trecut, se arată într-un comunicat de presă emis de către Ministerul Sănătății.

În cadrul conferinței cu tema „Dialogul de politici în controlul tutunului, la care au participat și reprezentanți ai Parlamentului, Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi a organizațiilor neguvernamentale, șeful Executivului a declarat că subiectul fumatului este unul extrem de sensibil pentru țara noastră și că adoptarea amendamentelor propuse de Guvern cu privire la controlul tutunului nu ar trebui amânată, pentru a nu avea efecte negative asupra sănătății oamenilor și asupra percepției tinerilor în legătură cu măsurile întreprinse de către stat.  

„Sper că Parlamentul va adopta amendamentele la legislația antifumat, astfel încât să avem o altă situație privind acest fenoment foarte nociv”, a declarat oficialul în cadrul conferinței.

La rândul său, Vicepreședintele Legislativului, Liliana Palihovici, prezentă și ea la conferință, s-a arătat convinsă că toți deputații vor vota amendamentele la legislația antitutum, deoarece, a declarat aceasta, este vorba despre sănătatea populației.

„Trebuie să facem tot posibilul ca mecanismele antitabac și antialcool să funcționeze în Republica Moldova. Cea mai corectă strategie a noastră este să muncim la prevenire”, a subliniat Liliana Palihovici.

Tot în cadrul conferinței, managerul de program al OMS, Kristina Mauer-Stender, s-a arătat mulțumită de măsurile inițiate de autorități în lupta cu fumatul și a menționat că Republica Moldova este una din puținele țări care au lansat acțiuni ferme în ceea ce privește controlul tutunului. Aceasta a mai subliniat că este important să nu se facă cedări în momentul dezbaterii legii în Parlament, în special în ceea ce ţine de spaţiile libere de fum, publicitate şi sponsorizare, mesajele de avertizare de pe pachetele de ţigări, dar și alte prevederi , care ar face produsele de tutun atractive pentru tineri.

„Suntem martorii unui eveniment istoric în sănătatea publică din Republica Moldova – etapa discuţiilor finale pe marginea legislaţiei care ar ameliora semnificativ sănătatea populaţiei şi ar crea medii mai sănătoase de lucru, recreere, joacă. Apreciem angajamentul ferm al prim-ministrului Republicii Moldova, care a implicat întregul Guvern în protecţia sănătăţii”,  a declarat Reprezentantul OMS în Republica Moldova, Jarno Habicht.

Amintim că Guvernul a aprobat pe 17 decembrie anul trecut o serie de amendamente la Legea antitutun. Unele dintre acestea sunt interzicerea fumatului în spațiile publice închise şi semiînchise, la locul de muncă și în transportul public. De asemenea, proprietarii și managerii acestor spații  vor fi obligați  să afişeze pe uşa de intrare simbolul ce interzice fumatul.

 

Articole relaționate:

Premierul Iurie Leancă încearcă să convingă Parlamentul să susțină proiectul de lege privind controlul tutunului

Legea antitutun, între ce avem și ce am putea obține după adoptarea ei 

Industria tutunului a pierdut o luptă. Guvernul a aprobat astăzi proiectul de lege privind controlul tutunului