Autor: Irina Papuc

Și-au primit în sfârșit salariile. Fie că este vorba doar de câteva sute de lei sau de o mie, unii medici rezidenți au avut zilele acestea fericirea de a-și câștiga oficial primii bani, promiși de actualul Guvern. Doar două instituții deocamdată și-au onorat obligațiunile față de rezidenți, în restul – problemele persistă.

Rezidenții de la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie sunt extrem de entuziasmați. Managerii instituției le-au plătit în aceste zile primele salarii.

„Avem salariile pe card, aproximativ 1.200 de lei. Suntem foarte mulțumiți că conducerea noastră a rezolvat în sfârșit problema. Ni s-au explicat toate amănuntele. Deși a avut loc schimbarea de conducere în spital, acest lucru nu a tărăgănat soluționarea salarizării”, spune Veronica Gudumac.

„Am efectuat un business plan astfel încât am reușit să identificăm resursele necesare pentru un an întreg. Acești bani vin și din resursele suplimentare de salarizare a angajaților. Acest lucru nu înseamnă că cineva va primi salarii mai mici decât până acum”, explică Andrei Uncuță, directorul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie, unde activează 34 de rezidenți.

Fericire la fel de mare și pentru cei 28 de rezidenți de la Spitalul Clinic de Psihiatrie. Cei drept, în bani fericirea e mai mică – aceștia nu și-au primit lefurile integral, însă sunt angajați cu acte în regulă din data de 27 ianuarie.

„Ne-am primit salariile pe cinci zile. Așteptăm deja banii pentru luna februarie. Suntem mulțumiți că avem carnet de muncă și deja putem fi numiți oficial angajați”, spune și Sorina Merlici, rezident la Spitalul Clinic de Psihiatrie.

Nu toate spitalele însă și-au îndeplinit responsabilitățile. Rezidenții de la Spitalul Republican și cel de Urgență spun că lucrurile bat pasul pe loc. Totul a fost stopat în urma discuțiilor referitor la sursa banilor. „Umblăm cu cererea de angajare în geantă”, recunosc ei.

Rezidenții de la medicina de familie nici nu văd luminița din capătul tunelului. „Suntem prea mulți. Asta ni s-a spus. N-au locuri să ne angajeze, respectiv nu poate fi vorba despre salarii”, spune și Natalia Donod, rezident la Spitalul Municipal Nr. 1.

Directorul AMT Botanica, Victor Puiu explică:

„În acest caz persistă două probleme. Prima este că noi nu avem locuri vacante de muncă. Nu-i putem angaja, ar însemna că trebuie să disponibilizăm pe cei deja angajați. Și apoi noi nu știm pe ce perioadă trebuie să-i angajăm. În plus, ei nu dețin licență și încă nu pot fi angajați cu acte în regulă”, susține Victor Puiu, director AMT Botanica. Bunăoară directorul spitalului „Sfântul Arhanghel Mihail” așteaptă o dispoziție de la Primărie ca să poată urni din loc procedura.

În Republica Moldova își fac studiile peste 1.500 de medici rezidenți. Hotărârea de Guvern cu privire la salarizarea acestora a intrat în vigoare pe 7 octombrie 2013.

 

Articole relaționate:

Andrei Mecineanu: „Ministerul Sănătății vine să „submineze” remunerarea medicului, deoarece un rezident când va deveni medic va beneficia de același salariu, dacă nu chiar mai mic” 

Rezidenții, lăsați cu ochii în soare. Aceștia nu și-au mai primit nici până acum salariile promise în luna octombrie. Până acum nu se știe nici măcar cine trebuie să aloce banii 

De luna viitoare, medicii rezidenți vor avea salariul de medic începător. În medie aceștia ar putea primi 2.300 de lei 

Soluții cu două tăișuri. Medicina de familie, pusă pe umerii rezidenților fără diplomă 

Sunt gata să salveze vieți. Peste 800 de absolvenți ai Universității de Medicină au dat jurământul lui Hippocrate