Redactor: Sorina Bujarov

O boală infecțioasă rară și incurabilă, asemănătoare poliomielitei, a apărut în California unde a afectat un număr redus de copii, au anunțat cercetătorii de la Universitatea Stanford.

Oamenii de știință au prezentat la un congres al Academiei Americane de Neurologie din Philadelphia, cinci cazuri de paralizie subită la copii, scrie Agerpres.

„Deși virusul poliomielitei a fost practic eradicat în lume, alte virusuri pot afecta măduva spinării, ceea ce a dat naștere unui sindrom asemănător poliomielitei”, a declarat neurologul Keith Van Haren, autorul principal al acestui studiu de caz.

„În ultimul deceniu, s-a făcut legătura între noi forme de enterovirusuri și apariția acestui sindrom similar poliomielitei în rândul copiilor din Asia și Australia. Aceste cinci noi cazuri aduc în lumină posibilitatea apariției unui sindrom similar poliomielitei în California”, a explicat cercetătorul.

Poliomielita a fost în mare parte eradicată la nivel mondial, datorită introducerii unui vaccin în anii 1950, însă boala continuă să facă ravagii în unele țări precum Pakistan, Nigeria și Afganistan.

În California, cei cinci copii afectați de noul sindrom au fost toți vaccinați împotriva poliomielitei, iar testele de poliomielită au ieșit negative. Toți au prezentat aceleași simptome: o pierdere bruscă a capacității de mișcare a unuia dintre membre, urmată după două zile de paralizie.

Trei dintre ei sufereau de o afecțiune respiratorie înainte de apariția acestor simptome. Doi dintre ei erau purtători ai enterovirusului 68, un virus rar care a fost asociat cu apariția acestei boli. Medicii caută în continuare motivele care au condus la paralizia acestor copii.

 

Articole relaționate:

Virusul poliomelitei înregistrate în Siria după 14 ani de absență, își are originea în Pakistan 

Milioane de copii sirieni vor fi vaccinați împotriva poliomelitei 

Poliomelita amenință Europa