Autor: Sorina Bujarov

Condiții europene în spitalul raional din Criuleni. Secția de chirurgie a fost renovată complet de câteva luni, iar, de curând, alte două cabinete de oftalmologie și secția de pediatrie a fost modernizată. Acest lucru a fost posibil datorită Societății Elveţiane, care a donat cea mai mare parte din suma necesară pentru lucrările de reparație, mobilier și utilaj modern.

„Încă în 2010 am semnat un document de colaborare între Societatea Elveţiană şi spitalul nostru. Ei au fost de mai multe ori la noi în vizită și au rămas uimiți de condițiile în care lucrăm. Așa au hotărât să ne susțină. Am început renovările cu secția de chirurgie. Aceasta nu fusese renovată din 1963, de la deschiderea spitalului. Elvețienii se mirau cum de putem salva vieți în astfel de condiții”, afirmă Vasile Țoncu, vicedirectorul spitalului de la Criuleni.


Anual aici se efectuează peste 1.300 de intervenții chirurgicale. Pentru unele operații însă specialiștii erau nevoiți să trimită pacienții la Chișinău, pentru că nu dispuneau de utilajul necesar, afirmă vicedirectorul intituției medicale.

„Acum facem mai multe operații, pentru că avem utilaj modern, care permite efectuarea mai multor intervenții. Până acum acestea nu puteau fi efectuate la noi, cum ar fi cele minim invazive. Acum numărul pacienților s-a mărit. Vin și pacienți din regiunea transnistreană. Ți-e mai mare dragul să lucrezi”, susține Vasile Țoncu.

Secția chirurgicală a spitalului a fost dotată cu un laparoscop, lampe pentru sala de operaţii, mese pentru intervenții chirurgicale, sterilizator, seturi de instrumente chirurgicale și combină pentru examinare şi refracţie. De asemenea, blocul operator a fost dotat cu materiale igienice, canapele medicale, echipament pentru filtrarea apei, peste 80 de paturi, dar și seturi de lenjerie pentru pat. Costul lucrărilor de reparație, mobilier și a utilajului este de aproximativ 2 milioane de lei. Societatea Elveţiană a oferit aproape 1,2 milioane de lei, iar restul banilor au fost alocați de Consiliul raional Criuleni și Compania Națională de Asigurări în Medicină.  

„Jumătate de secție a fost renovată mobilată și utilată complet numai de elvețieni, iar de cealaltă jumătate s-a ocupat fondatorul, adică Consiliul Raional și Compania Națională de Asigurări în Medicină”, a spus vicedirectorul spitalului de la Criuleni.

Acesta mai spune că specialiștii au învățat destul repede cum să lucreze cu noul utilaj.

„Unii au trecut niște cursuri de perfecționare, alții însă nici nu au nevoie. Avem un chirurg care a lucrat foarte mulți ani în străinătate și știe la perfecție cum să lucreze cu acest utilaj. Tot el îi și instruiește pe ceilalți medici, în caz că aceștia întâmpină unele dificultăți”, susține Vasile Țoncu. 

Tot cu ajutorul elvețienilor au fost renovate și două cabinete de oftalmologice. Pe lângă lucrările de reparație, aceste cabinete au fost dotate cu microscoape pentru operații oftalmologice și alte utilaje pentru diagnostic. Și secția de pediatrie a fost recent modernizată și mobilată.

„Cabinetele oftalmologice au fost renovate de elvețieni, însă secția de pediatrie - de fondator și din banii oferiți de Uniunea Europeană. Acum e foarte frumos la noi în spital. La cât e de frumos aici, nici copiii nu mai vor să se externeze”, afirmă vicedirectorul de la Criuleni.

Pentru lucrările de reparație a secției de pediatrie, mobilier și utilajul din acest bloc au fost cheltuiți aproximativ 1,7 milioane de lei, susține responsabilul spitalului.

Anual, în secția de pediatrie a spitalului raional din Criuleni se tratează peste 1.000 de copii. 

 

Articole relaționate:

Utilaj medical nou la spitalul din Cimișlia. Chirurgii de aici vor putea efectua operații minim invazive 

Secțiile de chirurgie, traumatologie și chirurgie de urgență de la Spitalul de copii „V. Ignatenco” trebuie reformate. Directorul spune că au devenit ineficiente