Autor: Sorina Bujarov

Pe parcursul săptămânii curente pe teritoriul Republicii Moldova s-au înregistrat trei focare de intoxicaţie alimentare, posibil asociate cu consumul produselor alimentare contaminate. În mare parte au avut de suferit copii. Astfel, în satul Băurci, raionul Ceadîr-Lunga au fost înregistrate 16 cazuri de intoxicație, dintre care 13 copii de la grădinița Nr.1 și grădinița Nr.2, în satul Tvardița și Valea- Perjei din raionul Taraclia s-au intoxicat șase copii, iar în raionul Basarabeasca s-au îmbolnăvit 19 copii, toți de la grădiniţa ”Andrieş”.

Potrivit directorului Centrului de Sănătate Publică din Ceadîr-Lunga, cei 13 copii intoxicați s-au plâns de dureri în burtă, greață și vomă după ce au mâncat la grădiniță produse lactate.

„Părinții spun că copiilor li s-a făcut rău de îndată după ce au venit de la grădiniță. Aceștia au mers la medic, însă nu a fost nevoie de internare. Li s-a făcut un curs de dezintoxicare și și-au revenit. După mai multe investigații am constatat că toți copii au mâncat produse lactate. Ele nu aveau termenul expirat, iar condițiile de păstrare din grădiniță corespundeau normelor. Încă nu putem spune cu siguranță ce a cauzat această intoxicație în masă”, a afirmat Ivan Hasta.

Acesta mai spune că în urma investigațiilor s-a constata că toate persoanele intoxicate au consumat produse lactate de la același producător. Specialiștii intuiesc că condițiile de preparare a produselor lactate ar fi dus la contaminarea acestora cu o toxină, care a cauzat intoxicația.

„Nu putem afirma cu certitudine, dar credem că condițiile de pregătire a acestor produse nu corespund normelor sanitare. Ne-a pus pe gânduri faptul că toți s-au îmbolnăvit după ce au mâncat brânză de la același producător. Acum specialiștii noștri și cei de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor fac investigații la firma producătoare”, a mai adăugat directorul Centrului de Sănătate Publică din Ceadîr-lunga.

Potrivit acestuia, în prezent copiii se află sub supravegherea medicului de familie, iar starea de sănătate a acestora este satisfăcătoare.

Responsabilul de la Centrul de Sănătate Publică din Taraclia nu a fost de găsit pentru a oferi mai multe informații despre cazurile de intoxicație din localitățile Valea Perjei şi Tvardiţa, însă directorul Centrului de Sănătate Publică  din Ceadîr-lunga susține că și bolnavii din Taraclia s-ar fi intoxicat cu produse lactate, și anume brânza produsă de un producător din Comrat.

 „Am contactat responsabilii de la Centrul de Sănătate Publică din ambele raioane, ca să vedem care este situația. S-a dovedit că și bolnavii de acolo ar fi mâncat brânză de la același producător din Comrat”, a afirmat Ivan Hasta.

Și directorul Centrului de Sănătate Publică din Basarabeasca spune că anume brânza produsă de producătorul din Comrat ar fi cauzat înbolnăvirea copiilor.

„Au fost 24 de suspiciuni, dar s-au confirmat 19 cazuri de intoxicație. Așteptăm analizele de laborator pentru mai multă siguranță, însă avem suspiciuni că producătorul ar fi de vină și nu condițiile de păstrare din grădiniță. Oricum am sistat timp de o săptămână activitatea grădiniței pentru siguranță. Oricum am descoperit neregularități și aici”, a  declarat Ștefan Surdu, managerul Centrului de Sănătate Publică din Basarabeasca.

Pentru prevenirea altor îmbolnăviri, specialiștii Centrelor teritoriale de sănătate publică au interzis folosirea în alimentaţie a produselor lactate suspecte până la finalizarea cercetării cazului.

 

Articole relaționate:

O parte din alimentele pe care le consumă moldovenii conțin prea multe bacterii, germeni, aditivi și nitrați. Responsabilii spun că în 2013 situația s-a înrăutățit 

Încă o studentă s-a intoxicat la Bălți. De vină ar fi din nou apa din fântâna de la Universitatea „Alecu Russo”. Alte patru persoane s-ar fi intoxicat într-o cafenea din oraș 

Trei studente de la Universitatea „Alecu Russo” din Bălți sunt internate la spital, după ce s-ar fi intoxicat cu alimente la cantina instituției de învățământ