Autor: Irina Papuc

Încăperi cu geamuri spre sud-est, iluminate lateral și nicidecum din spate sau față, paturi individuale, meniuri bogate în calorii, servite din veselă din faianță, porțelan sau inox, terenuri de joacă bine amenajate, cu suprafețe optime pentru fiecare copil, în funcție de vârsta lui. Așa vor trebui să arate toate grădinițele din Republica Moldova. Ministerul Sănătății a pregătit un proiect de regulament care va indica în ce condiții poate activa o grădiniță. Acestea vor deveni obligatorii, iar cheltuiala va cade pe seama autorităților locale.

Ministerul Sănătății a pregătit un proiect de regulament care conține un set de reguli pe care trebuie să le respecte orice grădiniță, astfel ca mediul preșcolar să nu mai constituie un loc periculos pentru sănătatea micuților.

Documentul este voluminos și conține numeroase prevederi care, după adoptare, vor deveni obligatorii pentru toate instituțiile preșcolare, indiferent de forma de proprietate.

Astfel, instituțiile preșcolare trebuie să fie amplasate în zone cu risc minim de poluare, în cartiere unde e liniște și luminos. Terenurile vor trebui să aibă sisteme de evacuare a apelor fluviale. Pentru un copil, suprafața optimă de joacă trebuie să fie nu mai mică de 7 metri pătrați, cu umbrare și terase.

Și la construcția clădirilor sunt prevăzute reguli. Acestea trebuite să fie izolate fonic și termic. Documentul reglementează și distanța dintre etaje și dintre paturi. Acestea nu vor mai fi etajate, iar pentru fiecare se va lua în calcul vârsta, iar veceurile urmează să fie aerisite și încălzite foarte bine, ca picii să nu răcească.

Mai mult, geamurile din sălile de jocuri trebuie să fie orientate în direcţia sud–est. Iluminarea trebuie să fie asigurată din stânga pentru copiii care scriu cu dreapta, iar pentru cei care scriu cu stânga – din dreapta. Totodată, se prevede interzicerea iluminării din faţă sau din spate, în timpul activităţilor. Pentru o iluminare suficientă nu vor fi admise draperiile întunecate și mai mari de 50 de centimetri.

Și la capitolul alimentație și pregătirea hranei directorii de grădinițe vor avea de muncit.

Grădinițele trebuie să fie conectate la sisteme de canalizare. Documentul mai prevede că ar urma să fie asigurate produse cu micronutrienți, gătite numai la abur sau fierte și nicidecum prăjite, iar utilajul să fie din material rezistent, cu risc minim de toxicitate. Autoritățile din sănătate planifică să majoreze esențial consumul de fructe, legume, pește și produse lactate, în condițiile în care acum se consumă preponderent crupe.

În cazul în care vor fi adoptate, regulile vor fi obligatorii pentru grădinițele aflate în fază de proiectare, dar și pentru cele care activează deja. Cheltuielile ar urma să fie alocate de administrațiile publice-locale.

Statistici sumbre

Datele Ministerului Sănătății arată că în  ultimii ani a crescut incidența copiilor bolnavi de vârstă preșcolară. Indicele a crescut de la 780 de cazuri la 1.000 de copii în 2009 la 874 la 1.000 de copii – în 2011. Cel mai frecvent copiii suferă de maladii ale sistemului respirator, ale aparatului digestiv și de maladii infecțioase.

Una dintre cauze este alimentația incorectă și anume bazată excesiv pe crupe, paste făinoase şi făină de grâu – 122,4%, ulei de floarea soarelui – 160%. Copiii n-au primit conform normelor naturale 34% carne, 43% peşte, 24% ouă, 38% lapte şi produse lactate.

Din dotarea cantinelor lipsesc utilajul tehnologic necesar, frigiderele, inventarul de tranşare, vesela.  Peste 23 la sută nu dispun de apeduct, 26,8  la sută  nu dispun de veceuri în interiorul încăperilor, dintre cele existente 10,1% nu funcționează. Totodată, în 124 de grădinițe indicii climaterici nu corespund normelor, în 11 instituții nu a funcţionat sistemul de încălzire, numai 55 instituţii dispun de piscine, din ele numai  9  funcţionează. În același timp, o treime din mobilier nu corespunde taliei copiilor.

Documentul este supus dezbaterilor publice și a fost trimis ministerelor pentru avizare.

Articole relaționate:

Suficient ca să ajungă anemici și să nu piară de foame. Pentru alimentația zilnică a unui copil autoritățile alocă între 66 de bani și 2 lei, bani suficienți pentru terci și paste 

Alimentația insuficientă și necorespunzătoare, programul de studii încărcat și umiditatea din încăperi sunt principalele cauze ale maladiilor cronice la elevii moldoveni 

Elevii vor fi asigurați cu fructe și lapte, iar mămicile vor putea să-și alăpteze micuții la serviciu. Acestea sunt doar câteva idei ale Ministerului Sănătății pentru următorii ani 

Tot mai mulți copii cu vârsta de până la un an suferă de malnutriție. Din meniul lor lipsesc vitaminele, proteinele și mineralele