Autor: Sorina Bujarov

În Moldova, numărul persoanelor care suferă de diverse boli endocrine, tulburări de nutriție sau afecțiuni metabolice sunt în creștere continuă. Statisticile arată că în fiecare an, numărul bolnavilor crește cu 50 de persoane la 10 mii de locuitori. Astfel, în 2010, la 10 mii de persoane le reveneau 350 de bolnavi de diverse maladii ale sistemului endocrin, boli de nutriție și de metabolism. În 2011 numărul persoanelor afectate a ajuns la 400, iar în 2012 – la 454 la 10 mii populație.

Cei mai mulți bolnavi care suferă de afecțiuni endocrine, dereglări de nutriție și metabolice sunt înregistrați la Ialoveni – aproximativ 600 de persoane. Urmează raionul Dondușeni cu 590 de bolnavi și municipiul Chișinău – cu 578 de persoane afectate.

Specialiștii spun că cele mai frecvente cauze ale afecțiunilor glandei tiroide țin de lipsa iodului din alimentație.  

„Înainte oamenii hrăneau chiar și animalele cu boabe de sare iodată, acum însă ei singuri nu mai consumă. O altă problemă este că apa pe care o bea majoritatea nu conține suficient iod. În mod normal, cantitatea de iod necesară organismului ar trebui recompensată, însă oamenii nu țin cont de acest lucru”, explică medicul endocrinolog, Vera Munteanu.

Cea mai frecventă afecțiune a glandei tiroide în rândul copiilor din Moldova este gușa indemică, care reprezintă creșterea în volum a tiroidei, cu sau fără prezența nodulilor tiroidieni, iar în rândul adulților- tiroidita autoimună, a mai adăugat aceasta.

„La copii această afecțiune este cauzată de carența de iod. Dacă necesarul zilnic de iod din organism este de 150-200 micrograme, în zonele endemice gușei, în organism ajung sub 50 micrograme de iode pe zi. Tiroida autoimună la adulți este o boală autoimună, ceea ce înseamnă că organismul atacă glanda tiroidă, ca și când ar fi țesut străin”, explică endocrinologul Vera Munteanu.

În timp ce afecțiunile sistemului endocrin sunt cauzate în mare parte de insuficiența de iod, de problemele metabolice se face vinovat în primul rând regimul alimentar dezechilibrat și sedentarismul.  

„Cele mai frecvente boli metabolice cauzate de sedentarism și o alimentație neechilibrată sunt obezitatea și diabetul zaharat. La rândul său, obezitatea, dacă nu este tratată la timp, poate provoca maladii mult mai complicate, cum ar fi bolile cardiovasculare, care sunt principala cauză de deces în Moldova”, mai explică endocrinologul.

Pentru a preveni afecțiunile provocate de deficitul de iod, în Republica Moldova a fost pus în aplicare Programul Național de Eradicare a Tulburărilor prin Deficit de Iod 2011-2015. Conform acestuia, Centrele de sănătate publică din țară trebuie să prevină oamenii despre pericolul insuficienței de iod și să asigure populația cu sare iodată. În document se arată că sarea a fost selectată ca produs pentru fortificarea cu iod, pentru că este un produs accesibil și este consumată stabil pe parcursul întregului an de către toți oamenii, indiferent de locul de trai și venituri. Un alt motiv ține de faptul că tehnologia de iodare este mai puțin costisitoare şi uşor de realizat.

 Totodată, pentru a preveni afecțiunile glandei tiroide, medicii de familie prescriu copiilor, dar și adulților Iodomarin, preparat pe bază de iod. Până anul trecut acest medicament era eliberat gratuit copiilor de până la 18 ani. Din acest an însă oamenii trebuie să-l cumpere, pentru că a fost scos din lista medicamentelor compensate.

Specialiștii spun însă că carențele de iod pot fi recuperate și prin alte metode, mult mai eficiente și sănătoase, decât suplimentele alimentare de iod.  

„Ar fi suficient dacă oamenii ar ține cont de recomandările medicilor și ar consuma apă iodată și sare iodată. Pe lângă aceasta ar trebui să consume frecvent mult pește, alge de mare și fructe de mare”, susține medicul endocrinolog. 

Potrivit specialiștilor, dezechilibrele endocrine care nu sunt tratate pot avea complicații grave pentru om. Printre tulburările ce le provoacă sunt adesea insomnia, coma, depresia, afecțiunile cardiovasculare, leziuni ale nervilor și altele.

Pentru a evita toate aceste probleme, specialiștii recomandă un regim alimentar sănătos, bogat în vitamine și minerale și o viață cât mai activă, iar statul să asigure o infrastructură corespunzătoare în acest sens.

„În statele europene în orice parc este un cântar, sunt amenajate săli sportive pe care oamenii le pot frecventa gratuit. Acest lucru îi motivează să facă sport. La noi însă situația este total diferită, în raioane sunt foarte puține săli de sport, nici nu mai vorbesc că sunt toate cu plată”, a precizat endocrinologul Vera Muntean.

 

Articole relaționate:

Apa pe care o consumă majoritatea moldovenilor nu corespunde normelor sanitare. Medicii spun că consumul acesteia poate afecta grav sănătatea oamenilor

10 semne surprinzătoare ale hipotiroidismului

19 semne care îți arată că ai probleme cu tiroida