Redactor: Sorina Bujarov

O tânără de 22 de ani din Tanzania a purtat cu succes sarcina în abdomen timp de 32 de săptămâni și a reușit să aducă pe lume o fetiță perfect sănătoasă. Acesta este unul din puținele cazuri de sarcină abdominală care se finisează cu nașterea unui copil viu și sănătos.

Potrivit specialiștilor, sarcina abdominală este o formă rară de sarcină ectopică (extrauterină). Potrivit Daily Mail, statisticile arată că o astfel de sarcină se întâlnește una la 10 mii de cazuri. Specialiștii explică că sarcina abdominală are loc din cauză că ovulul fertilizat, care inițial este implantat în trompa uterină, poate cădea în abdomen,  unde se petrece a doua implantare pe suprafața organelor interne și unde fătul crește în lipsa unui sac amniotic şi în lipsa lichidului care l-ar proteja şi hrănit în uter.

Specialiștii spun că rareori sunt cazurile de sarcină abdominală când mama poartă nașterea așa multe săptămâni și chiar naște un copil viu și sănătos. Aceștia mai precizează că o astfel de sarcină pune în pericol atât viața mamei cât și a fătului.

Diagnosticul de sarcină abdominală este foarte dificil, deoarece simptomele acesteea coincid, de obicei, cu semnele unei sarcini obișnuite. 

Potrivit medicilor de la secția obstetrică și ginecologie din cadrul spitalului din Mwanza, Tanzania, pacienta s-a adresat la spital, plângându-se de dureri abdominale puternice și de faptul că fătul nu se mai mișca la fel de puternic ca înainte. Deşi mai fusese de două ori la control în timpul sarcinii, medicii o asiguraseră că totul era normal.

Când a mers la spitalul din Mwanza, specialiștii au efectuat o ecografie, care a arătat că sarcina este normală. Inițial medicii au crezut că femeia avea o infecţie urinară sau o anemie severă. După două zile însă o altă ecografie a arătat că, de fapt, fătul se afla în cavitatea ei abdominală.

Copilul se dezvoltase însă normal şi s-a născut prin operaţie, fetiţa cântărind 1,7 kg. După o săptămână, atât mama cât și fetița au fost externate. 

 

Articole relaționate:

Un bebeluș s-ar fi vindecat de HIV, după ce a fost tratat cu antiretrovirale încă de la naștere 

O fetiță care s-a născut aproape fără sânge a supraviețuit 

Supraviețuire miraculoasă. Un copil trăiește datorită unei terapii de înghețare