Autor: Irina Papuc

Staționarele de zi din Centrele de Sănătate și cele ale Medicilor de Familie se vor transforma în săli de reabilitare fizică. Astfel, angajații care se ocupau în mare parte de perfuzii ar urma să fie concediați, iar în locul lor, să fie angajați specialiști în reabilitare și kinetoterapie.

În staționarele de zi din centrele de sănătate și cele ale medicilor de familie nu se vor mai face perfuzii. Ministerul Sănătății a emis un ordin prin care cere administrațiilor locale să excludă din statele de personal angajații care se ocupă acum de asigurarea activității staționarelor și recomandă angajarea specialiștilor în reabilitare fizică. Șefii din sănătate menționează, în ordin, că își doresc să schimbe paradigma tratamentului în condiții de ambulatoriu, adică de la administrarea perfuziilor, la tratamente eficiente și moderne. Astfel, modificarea statelor de personal urmează să fie îndeplinită până la 1 ianuarie, anul viitor.

Managerii Centrelor de Sănătate și Centrelor Medicilor de Familie au la dispoziție încă nouă luni pentru a transforma sălile de perfuzii în încăperi adaptate cu toate necesitățile pentru acordarea asistenței de reabilitare.

Unii manageri au refuzat să comenteze ordinul, iar alții spun că vor și puși în încurcătură.

„Centrul nostru este proiectat exact după planul Băncii Mondiale. Pentru perfuzii avem prevăzute două paturi, însă se formează rând. Sunt ocupate permanent, iar la spitalul raional sunt, la fel, foarte puține paturi cu profil terapeutic. Problema este că nu avem spațiu în plus pentru ca să le reprofilăm în paturi pentru reabilitare”, spune Maria Topor, de la Centrul de Sănătate din Sadaclia, raionul Basarabeasca. Managerul spune că nici kinetoterapeut nu există în instituție.

Experții în sănătate spun că în instituțiile de la sate care acordă asistență medicală s-a format o „modă a perfuziilor”. „S-a format un fel de modă. În afară de perfuzii nu se mai făcea mare lucru. În general, perfuziile sunt manipulări medicale complicate, care implică multe riscuri, unele destul de grave. În toată lumea, acestea se fac în spitale”, explică Ghenadie Țurcan, expert în sănătate, din cadrul Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate. Totuși, se pare că trecerea de la perfuzii la asistența de reabilitare nu se va produce atât de repede, din lipsă de specialiști. „Asistentele medicale sau doctorii care sunt angajați acum acolo nu pot îndeplini funcțiile unui specialist în reabilitare, iar noi, în Republica Moldova, nu-i avem. Este o chestiune de timp”, mai precizează expertul.

În 2013 funcționau 200 de Asociații Medical - Teritoriale (AMT), Centre de Sănătate (CS) și Centre ale Medicilor de Familie (CMF).

 

Articole relaționate:

Medicii de familie nu vor mai avea laboratoare proprii. Acum aceștia vor procura investigațiile de la spitalele raionale. Unii directori se plâng că vor suporta cheltuieli mari 

Vor învăța șoferia de nevoie. Ministerul Sănătății solicită ca șoferii să fie excluși din statele de personal ale Centrelor Medicilor de Familie și Centrelor de Sănătate