Autor: Irina Papuc

Un lot de 16 ambulanțe au fost astăzi date în primire centrelor de asistență medicală urgentă și serviciului Aviasan. Autosanitarele au fost procurate în cadrul unui proiect, susținut de Guvern, iar prețul unei mașini constituie peste 1, 6 milioane de lei.

Primul lot de ambulanţe -  15 la număr, din totalul de 32 procurate,  vor fi transmise pe parcursul zilei de astăzi. Trei dintre ele vor fi repartizate Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic Medicină Urgentă, două maşini pentru  Serviciul „903„ şi una pentru Serviciul Aviasan, patru vor reveni Staţiei Zonale de Asistență Medicală Urgentă „Nord”, patru - pentru Staţia Zonală de Asistenţă Medicală Urgentă „Centru” și  trei - Staţiei Zonale de Asistenţă Medicală Urgentă „Sud”. De asemenea, o ambulanţă va fi transmisă către serviciul de urgență din Găgăuzia.

Potrivit Ministerului Sănătății, costul unei ambulanţe cu dotare simplă ajunge la 1,6 milioane de lei, iar ambulanţele specializate costă aproximativ 1,9 milioane de lei.

Ultima renovare tehnică a parcului de maşini al Serviciului de Urgență a avut loc în 2003, când unităţilor de asistenţă medicală regionale le-au fost repartizate câte 3-5 autosanitare noi.

Cele mai recente date ale Ministerului Sănătății arată că serviciul medical de Urgenţă dispune de 333 de autosanitare. Dintre acestea, 162 de unităţi au coeficientul de uzură de 50 la sută, iar 102 chiar de 100 de procente. Acum un an, Ministerul Sănătății a propus spre discuții posibilitatea de a transmite în gestiune privată Serviciul, pentru o perioadă de 25 de ani, din cauza investițiilor prea mari care sunt necesare.

 

 

Articole relaționate:

Cât de urgentă este Salvarea. De cât timp are nevoie o echipă de Urgenţă să ajungă și să ajute un bolnav. În unele raioane timpul mediu trece de o oră 

Serviciul Salvării, asaltat de apeluri mai puțin urgente. „În multe raioane, după ora 15:00, oamenii sunt îndemnați să apeleze direct la 903” 

Serviciul de Urgență din Moldova va avea două aeroambulanțe pentru transportarea pacienților în stare gravă. Deocamdată însă elicopterele nu sunt dotate corespunzător și nici banii nu au fost alocați