Redactor: Ina Guțu

Republica Democrată Congo este țara în care este cel mai dificil să fii mamă, se arată într-un raport al Organizației Slavați Copiii, citat de BBC. La celălalt pol se află Finlanda, unde mamele se bucură de o șir de privilegii, urmată de Suedia și Norvegia.

În Congo, sărăcia și războiul au dus la creșterea malnutriției și a determinat lipsa oricărui suport guvernamental pentru femei în perioada de graviditate. Următoarele state unde este foarte greu să devii mamă sunt Somalia, Sierra Leone, Mali, Niger, Republica Central Africană, Gambia, Nigeria, Chad și Coasta de Fildeș. Malnutriția este principală cauza a mortalității la naștere și a celei infantile în țările Africii Subsahariene, unde între 10 și 20 la sută dintre mame au o greutate a corpului sub cea normală. În această regiune una din 30 de mame moare la naștere și unul din cinci copii moare înainte de să împlinească vârsta de cinci ani.

În India, de exemplu, anual 300.000 de copii mor la doar 24 de ore după naștere, ceea ce reprezintă 29 la sută din totalul mortalității infantile înregistrat la nivel mondial. Totodată, în fiecare an se înregistrează circa 56 de mii de cazuri de deces ale mamelor la naștere.

La celălalt pol, Finlanda este țara cu cele mai favorabile condiții pentru a da naștere unui bebeluș. Aici riscul ca o mamă să moară în timpul gravidității este de un caz la 12.200. Din categoria țărilor puternic industrializate, în Statele Unite se înregistrează cea mai mare rată a mortalității infantile. În fiecare an, în SUA peste 11 mii de bebeluși mor în aceeași zi in care au fost născuți, se mai arată în raport.

La realizarea raportului au fost studiați factori cum ar fi sănătatea și supraviețuirea maternă, mortalitatea infantilă, educația și venitul mamelor din 176 de țări.